Veszteséges volt tavaly a Tazz szállítási platform, az eMag most eladta a finn Woltnak

2024. október 15. – 16:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az eMAG csoporthoz tartozó szállítási platform, a Tazz a finn Wolt vállalat tulajdonába kerül, írja az Economedia gazdasági portál, amely szerint a finn cég már 28 országban működik. A tranzakció várhatóan a következő hónapokban zárul le, miután a szükséges jogi engedélyeket megkapják az illetékes hatóságoktól.

A Tazz jelenleg több mint 35 városban működik Romániában, és 260 főt foglalkoztat. A tranzakció után a Tazz integrálódik a Wolt márka és termék alá, biztosítva az ügyfelek, alkalmazottak és partnerek zökkenőmentes átállását. Az új tulajdonosok célja a platform további bővítése és a román piacon való terjeszkedés.

Az ügyfelek számára ez a felvásárlás pozitív hatásokkal, a szolgáltatási kínálat bővítésével és a logisztikai támogatás javulásával járhat, írja a tranzakcióról beszámoló cikk. Ugyanakkor kérdéses, hogy az infláció és a növekvő logisztikai költségek miatt emelkednek-e majd az árak, vagy a Wolt megpróbálja-e ezt ellensúlyozni egy versenyképesebb ajánlattal.

Az eMAG Genius program előnyei, mint az ingyenes szállítás és exkluzív ajánlatok, továbbra is elérhetők lesznek a Tazz ügyfelei számára, így a platform felhasználói nem észlelnek majd jelentős változást a szolgáltatások terén.

A finn Wolt, amely 2014-ben alakult Helsinkiben, egy olyan helyi kereskedelmi platform, amely összekapcsolja az ételt, élelmiszereket és más árucikkeket rendelő személyeket azokkal, akik ezeket eladják és szállítják. A Wolt az elmúlt években jelentős technológiai fejlesztéseket hajtott végre, ideértve a logisztikai megoldások, kiskereskedelmi szoftverek és pénzügyi szolgáltatások fejlesztését is. A Wolt emellett saját márkájú élelmiszerboltokat is üzemeltet „Wolt Market” néven. 2022-ben a Wolt egyesült a DoorDash amerikai vállalattal, és együtt több mint 30 országban működnek, amelyek közül 28-ban a Wolt márkát és terméket használják.

A Wolt és a DoorDash közös célja, hogy javítsák a partnerek, ügyfelek és helyi közösségek kiszolgálását, és egyúttal új lehetőségeket teremtsenek a piacon. A Wolt a román piacban is jelentős potenciált lát, és elkötelezett amellett, hogy helyi szinten is kiemelkedő szolgáltatást nyújtson, nyilatkozta a cég a román sajtónak.

Az eMAG több okból is dönthetett úgy, hogy eladja a Tazz platformot a finn Wolt vállalatnak. Mivel online kiskereskedelmi platformként az alapvető üzleti tevékenysége a különböző termékek online értékesítése, a Tazz pedig egy élelmiszer- és ételkiszállítási szolgáltatás, amely bár kapcsolódik az eMAG e-kereskedelmi tevékenységéhez, nem része annak fő profiljának, az eladással az eMAG koncentrálhat a kiskereskedelmi piac további növekedésére és más kulcsterületekre, ahol már kiépített egy erős piaci pozíciót. Az eladásból származó bevétel pedig lehetőséget biztosít az eMAG számára, hogy csökkentse költségeit, optimalizálja erőforrásait, vagy újabb beruházásokat hajtson végre olyan területeken, amelyek nagyobb profitabilitást ígérnek.

A Tazz 2023-ban 49,3 millió lejes veszteséget könyvelt el, ami 55%-kal több, mint az előző évben. Az eMAG dönthetett úgy, hogy a platform eladásával csökkenti pénzügyi kockázatait.

A kiszállítási piac egyébként rendkívül versenyképes, különösen az olyan nagyvállalatokkal, mint a Wolt és a DoorDash, amelyek nemzetközi tapasztalattal és fejlett technológiai háttérrel rendelkeznek. A Tazz növekedése és versenyképességének fenntartása jelentős befektetéseket igényelt volna, különösen a logisztikai költségek és az infláció miatt. Az eMAG úgy érezhette, hogy a Tazz további skálázása és fejlesztése túlságosan költséges lenne a jelenlegi körülmények között.

Azáltal, hogy a Tazz a Wolt tulajdonába kerül, az eMAG egy erős stratégiai partnerre tehet szert a jövőbeni együttműködésekhez. A Wolt nemzetközi tapadása és logisztikai szakértelme hozzájárulhat a Tazz márka erősítéséhez Romániában, miközben az eMAG továbbra is részesülhet a Genius programon keresztül a Tazz által kínált szolgáltatások előnyeiből, anélkül, hogy közvetlenül menedzselnie kellene a kiszállítási tevékenységeket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!