Románia a második helyen áll az EU-ban az üzemanyagárak növekedésében

2024. október 15. – 10:34

Másolás

Vágólapra másolva

Románia a második helyen áll az Európai Unióban az üzemanyagárak drágulása tekintetében az elmúlt évben – derül ki a Profit.ro elemzéséből. Míg az EU-tagállamok többségében csökkenés volt tapasztalható, átlagosan 6,1 százalékkal az augusztus 2023 és augusztus 2024 közötti időszakban, Romániában 2,4 százalékos növekedést regisztráltak, amelyet főként a kormány agresszív adópolitikája okozott.

A román kormány 2023 januárjában és júliusában jelentős jövedéki adóemelést hajtott végre, ami az üzemanyagárak 10 százalékos emelkedéséhez vezetett. Júliusban a dízel 40 bani/literrel, míg a benzin 43 bani/literrel drágult. Az adóemelések nélkül Románia az EU egyik legnagyobb üzemanyagár-csökkenését érhette volna el, a benzin ára 8,7 százalékkal, a dízel ára pedig 11 százalékkal csökkent volna. Csak Svédországban (-20,7 százalék) regisztráltak volna nagyobb áresést.

Jelenleg a román fővárosban a vezető forgalmazó, az OMV Petrom, 6,97-7,04 lej/liter áron kínálja a benzint, míg a dízel ára 7,04-7,07 lej/liter.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!