Az S&P túlköltekezésre figyelmeztet, a pénzügyminiszter szerint az üzenet pozitív

2024. október 12. – 16:18

Másolás

Vágólapra másolva

A S&P Rating nemzetközi hitelminősítő pénteki előrejelzése szerint a választások előtti költekezés 7,3 százalékosra növelheti Románia költségvetési deficitjét, míg a gazdasági növekedés csak 1,6 százalékos lesz.

Az S&P ismét megerősítette Románia hosszú és rövid lejáratú devizaadósságának BBB-/A3 szintű államadós-besorolását és stabil kilátását, amit Marcel Boloș pénzügyminiszter „pozitív üzenetként” értelmezett a minisztérium Facebook-oldalán idézett nyilatkozatában.

Azt azonban a tárcavezető nem kommentálta, hogy a hitelminősítő több figyelmeztetést is megfogalmazott, hívta fel a figyelmet az Economedia. Az S&P előrejelzése szerint folyamatos nő majd az államadósság, 2027-ig eléri a GDP 54 százalékát. A hitelminősítő ugyanakkor a korábbi 3 százalékról 1,6 százalékra módosította a várható gazdasági növekedést, és kiemelte, hogy Romániában volt tapasztalható az utóbbi 12 hónapban az egyik legnagyobb növekedés a közalkalmazottak bérében, a minimálbérben és a nyugdíjakban.

Az S&P szerint a GDP-arányos költségvetési deficit, ami idén elérheti a 7,3 százalékot, nem csökken 5 százalék alá 2027 előtt.

Hasonló aggályokat fogalmazott meg korábban a Költségvetési Tanács jelentése is, amely szerint a költségvetési deficit a 8 százalékot is megközelítheti.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!