Drasztikusan csökkent a minimálbérrel fizetett munkaszerződések száma Romániában

2024. október 2. – 09:49

Másolás

Vágólapra másolva

A minimálbérrel fizetett munkaszerződések száma idén szeptemberben közel 1,09 millió volt, ami öt éve a legalacsonyabb érték – derül ki a Munkaügyi Felügyelet által a Ziarul Financiar kérésére megküldött adatokból. Az előző évhez képest az így kifizetett munkaszerződések száma 41%-kal csökkent, 2023 szeptemberében még 1,86 millió volt.

„A minimálbérrel fizetett szerződések számának csökkenéséhez hozzájárult többek között a 2021/142-es sürgősségi rendelet, amely szerint 2022 előtt ugyanannál a vállalatnál dolgozóknak, akiknek ez idő alatt végig csak a minimálbért fizették, 2024. január 1-jétől emelni kell a bérüket. Emellett a minimálbér emelésével a vállalati szintű általános bérszint is emelkedett egy kicsit, hogy vonzó maradjon a piacon” – mondta a ZF-nek Sorina Donisa, a Prohuman Romania munkaerő-ügynökség vezérigazgatója.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!