Zajlanak a politikai egyeztetések a Román Nemzeti Bank új vezetőségének kinevezése körül

2024. szeptember 30. – 14:58

Zajlanak a politikai egyeztetések a Román Nemzeti Bank új vezetőségének kinevezése körül
Balról jobbra a képen: Marcel Ciolacu, Mugur Isărescu és Nicolae Ciucă – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A Román Nemzeti Bank (BNR) új Igazgatótanácsának kinevezése már a végső szakaszban van, mivel a jelenlegi tanács mandátuma október elején lejár. A politikai források szerint, írja a Libertatea, Mugur Isărescu újabb mandátumot kap kormányzóként, Leonardo Badea pedig első alelnök lesz a PSD támogatásával. Cosmin Marinescu, Klaus Iohannis elnök gazdasági tanácsadója, a PNL jelöltjeként alelnök lesz, míg Florin Georgescu, a jelenlegi első alelnök, továbbra is alelnöki pozíciót kap a PSD részéről.

Az öt nem végrehajtó pozícióra az alábbi jelölteket említik: Bálint Csaba (RMDSZ) és Cristian Popa (USR) megtartják helyüket, míg Nicolae Istudor, Dumitru Nancu és Horia Neamţu új jelöltekként érkeznek. Az AUR is megpróbál jelölni valakit Horia Neamţu személyében.

A jelöltek hivatalosan kedden 12 óráig nyújthatják be pályázatukat a parlament titkárságán. Ezt követően meghallgatások lesznek, majd a parlament közös ülése dönt. Mindeközben a politikai pártok már korábban megegyeztek arról, hogyan osztják el a pozíciókat, biztosítva ezzel saját embereik bejutását a jól fizető helyekre. Miközben Mugur Isărescu megkapja az intézmény kormányzói pozícióját egy újabb ötéves ciklusra, az első alelnöki székből eltűnik Florin Georgescu, és helyére egy másik szociáldemokrata, Leonardo Badea kerül, aki szintén a párt embere. A diskurzus a fiatalításról szól, és szakképzett, fiatal közgazdászok kinevezéséről beszélnek, de valójában továbbra is azok kerülnek előtérbe, akik politikai kapcsolatokkal rendelkeznek, nem feltétlenül azok, akik szakértelmükkel bizonyítottak volna.

A PSD vezető szerepe a BNR-ben ismét domináns, hiszen ők támogatják Aura Socol kinevezését is, aki szintén kiváló politikai kapcsolatokkal rendelkezik, de kérdéses, hogy valós szakmai hozzájárulása mennyire lesz érzékelhető a bank működésében.

A második legnagyobb politikai párt, a PNL, sem marad ki a zsákmányosztásból. Az előző ciklusban Eugen Nicolăescu, egy volt egészségügyi miniszter töltötte be a BNR alelnöki pozícióját, most a szintén politikailag kinevezett Cosmin Marinescu kapja ezt a pozíciót. Továbbá Roberta Anastase, aki szociológiai végzettséggel és politikai tapasztalattal rendelkezik, de gazdasági tudása erősen megkérdőjelezhető, szintén bekerül a vezetőségbe, jól fizetett nem végrehajtó tagként.

A többi parlamenti párt sem tétlenkedik. Az USR Cristian Popát juttatja be újabb mandátumra a tanácsban, és az RMDSZ is az eddigi képviselőjét, Bálint Csabát jelöli. Bálint 1986-ban született Nagyváradon és a BNR igazgatótanácsába 2019 októberében került. Pályafutása során az OTP Bank Románia makrogazdasági elemzőjeként, majd kockázatelemzőként dolgozott. Tanulmányait a Bukaresti Közgazdaságtudományi Egyetemen végezte, ahol pénzügy és bank szakirányon szerzett MSc diplomát, jelenleg pedig doktori tanulmányait folytatja pénzügyi területen. Bálint 2019-ben CFA (Chartered Financial Analyst) minősítést szerzett, és számos nemzetközi elismerést kapott makrogazdasági elemzéseiért, többek között a Focus Economics és a Consensus Economics díjazta.

A BNR vezetőinek fizetése sem elhanyagolható. Isărescu havi bruttó fizetése több mint 56.000 lej, amit további 24.000 lej egészít ki az igazgatótanácsi tagságért. Az első alelnök, jelenleg Leonardo Badea, 52.865 lej bruttó havi fizetést kap, kiegészítve 23.940 lej igazgatótanácsi juttatással.

A két alelnök közül mindegyik bruttó 48.100 lejt keres havonta, amelyhez 23.920 lej igazgatótanácsi juttatás is társul. A nem végrehajtó tagok, mint például Aura Socol, Roberta Anastase és Cristian Popa, ugyan nem kapnak alapfizetést, de havonta 23.920 lej bruttó juttatásban részesülnek az igazgatótanácsi tagságukért.

Emellett a vezetőség tagjai további pénzügyi juttatásokra is jogosultak, például nyaralási bónusz formájában, amely a havi nettó fizetésük 100%-ának felel meg. További extra juttatásokat is kapnak, amelyek elérhetik a nettó havi fizetésük 1,8-szorosát. Ezek az anyagi juttatások messze meghaladják az átlagos közalkalmazotti béreket, és különösen vonzóvá teszik ezeket a pozíciókat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!