Önkéntes távozási program a Dacia mioveni-i üzemében: több száz alkalmazott hagyja el a vállalatot

2024. szeptember 30. – 11:45

Másolás

Vágólapra másolva

Tömeges távozások kezdődtek el a mioveni-i Dacia gyárnál: ma több mint 300 alkalmazott hagyta el a céget, és a következő napokban további több százan követhetik őket.

Viorel Ungureanu, a Dacia Autógyár Szakszervezetének (SAD) vezetője szerint egy önkéntes kilépési programról van szó. Bár körülbelül 600 dolgozó jelezte részvételi szándékát a programban, a Dacia vezetősége csak 309 kérelmet hagyott jóvá.

A mioveni-i platform átszervezése egy nagyobb stratégia része, amely célja, hogy felkészüljenek az új Dacia Bigster modell gyártására, valamint növeljék az automatizálás és robotizálás szintjét a gyárban. Azok a dolgozók, akik most elhagyják az üzemet, jelentős kompenzációkat kapnak, melyek összege függ a cégnél eltöltött időtől. A legnagyobb összeg, amit a több mint 16 éves tapasztalattal rendelkező dolgozók kapnak, elérheti a 185.000 lejt nettóban.

Viorel Ungureanu szakszervezeti vezető szerint minden érintett alkalmazottnak felajánlották a megoldást: vagy elfogadták az önkéntes távozásra vonatkozó kérelmüket, vagy megtarthatták állásukat. Mintegy 50 dolgozót áthelyeznek más pozíciókba az üzemen belül.

Az önkéntes távozásért járó bónuszok összege 22.000 és 210.000 lej nettó között változik, a munkavállalók cégnél eltöltött ideje és egészségi állapota, például foglalkozási betegségek vagy munkahelyi balesetek alapján.

Két évvel ezelőtt egy hasonló programot hajtottak végre a gyárban, amely során 600 alkalmazott hagyta el a vállalatot. Jelenleg a Mioveni Dacia gyárban 11.000 ember dolgozik, az átlagos nettó bér pedig körülbelül 8.000 lej.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!