A romániai ingatlanpiaci tranzakciók értéke elérte az 1 milliárd eurót havonta 2024-ben

2024. szeptember 28. – 12:12

Másolás

Vágólapra másolva

Románia ingatlanpiaca továbbra is pozitív növekedést mutat az év első kilenc hónapjában. Az Ingatlanközvetítők Országos Egyesülete által a Nemzeti Ingatlanközvetítők Konferenciáján bemutatott adatok alapján a piac állandó változásban van, de az általános fejlődés továbbra is kedvező. Az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Ügynökség (ANCPI) adatai szerint 2024 első kilenc hónapjában havonta átlagosan 19 600 lakás adásvétele történt, összesen több mint 177 000 tranzakcióval az országban.

Csökkenő tranzakciószám, növekvő érték

A Profit.ro által bemutatott adatok szerint a 2023-as év havi átlagos tranzakciószáma 19 800 volt, tehát szinte azonos az idei év adataival. Azonban a tranzakciók összértéke növekedett: míg 2023-ban havi átlagban 995 millió euró értékben keltek el ingatlanok, 2024-ben ez az összeg elérte az 1 milliárd eurót. 2024 első kilenc hónapjában a lakáseladások összértéke már meghaladta a 9,37 milliárd eurót. Ha az őszi hónapok is fenntartják ezt az ütemet, az ingatlanpiac már negyedik egymást követő évben meghaladhatja a 11 milliárd eurót, miközben a földterületek és építési telkek értékesítése is további 24 milliárd euróval növeli a piac teljes értékét.

Növekvő ingatlanárak

Ha a tranzakciók száma kissé csökkent is, azok értékének növekedése az ingatlanárak emelkedésére utal. Az ingatlanpiacon megvalósuló magas tranzakciószámokat nagymértékben elősegítette a banki lakáshitelek könnyebb elérhetősége, amely az ingatlanpiac fő mozgatórugója maradt. Az új hitelprogramok bővítése ösztönzi a hitelfelvételt, és tovább erősíti a piac növekedését.

A 2025-ös évben újraindulhat az „Új ház” lakásvásárlási program, amely a legnépszerűbb állami hitelprogram volt. Ionuț Stavre, a FNGCIMM vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a programot a piaci feltételekhez igazítják, és a lakosság számára vonzó alternatíva marad. A program 2020-as indulása óta az Új ház program (Noua Casă) keretében több mint 29 000 személy vásárolt lakást, és a kiadott hitelek összértéke meghaladja a 7,5 milliárd lejt. Az alacsony nem teljesítő hitelarány (0,08%) továbbra is megerősíti a program hatékonyságát.

A piac jövőbeni alakulásával kapcsolatban Cristian Șelaru, az INS kommunikációs igazgatója kifejtette, hogy az ingatlanárak drámai csökkenésére nem számítanak. Sőt, az ingatlanárindex szerint az árak folyamatosan emelkedtek, és 2024 első negyedévében már 54,26%-kal voltak magasabbak a 2015-ös referenciaértékhez képest.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!