Szárnyal a romániai perecipar, teljes értéke elérte az egymilliárd lejt

2024. augusztus 31. – 09:00

Másolás

Vágólapra másolva

Évente több tízmillió perecet vásárolunk, alig van olyan utca, tér a nagyobb városokban, de a kicsikben is, ahol ne volna a sarkon egy pereces. Az egylejes perec már régen eltűnt, de két lejért, sőt háromért is megvesszük a sós, magvas, mákos vagy szezámos perecet, mert még mindig a legolcsóbb ennivaló.

A Libertatea elemezte a legfontosabb cégek által a pénzügyminisztériumhoz benyújtott mérlegeket, és mindegyiknek évről évre egyre nagyobb a profitja. A négy legnagyobb szereplő – Luca, Petru, Matei és Gigi – dominálja ezt a szektort, együttesen több mint 250 egységet működtetve és 750 millió lej (150 millió euró) feletti éves forgalmat bonyolítva le. A piac teljes értéke elérte az 1 milliárd lejt (200 millió euró), és továbbra is bővül.

A legnagyobb szereplő, a Luca lánc, amelyet George Adragăi vezet, 2023-ban először lépte át az 500 millió lejes (100 millió euró) bevételi küszöböt, ami 42%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A cég profitja 13%-kal nőtt, elérve a 47 millió lejt (9,5 millió euró). A Tinevris Group S.R.L., amely a Luca láncot működteti, több mint 140 egységgel rendelkezik Romániában, és most először terjeszkedik külföldre, Lengyelországban nyitva meg első perecüzletét.

A második helyen a Gigi pereces lánc áll, amely a Nadenka SRL által üzemeltetett, 2023-ban 1,4 millió eurós profitot ért el. A Petru pereclánc, amelyet a Brio Group SRL működtet, 471.000 eurós profitot könyvelt el, míg a Matei lánc 415.000 eurós profitot ért el.

A piac folyamatos növekedését az is mutatja, hogy a kisebb játékosok – mint például a Sara Pretzel, Crosta, Patiseria Tineretului és Simigeria Ioan – is gyors ütemben bővülnek, néhányuk már 5-15 egységgel rendelkezik. Az elmúlt évek inflációja, gazdasági nehézségei ellenére, a perecek népszerűsége töretlen, hisz ha étteremre, kocsmázásra nem is jut a fizetésből, perecet mindig mindenki vásárol.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!