„Ha bármelyik politikus azt mondja idén, hogy jövőre nem emelkedik az adó, akkor az hazudik”

2024. augusztus 24. – 13:23

Másolás

Vágólapra másolva

Dan Bucșa, az UniCredit közép- és kelet-európai régiójának vezető közgazdásza beszélt arról, hogy mit hozhat 2025 az adók tekintetében, írja a HotNews.

„Ha bármelyik politikus azt mondja idén, hogy jövőre nem emelkedik az adó, akkor az hazudik. Bárki is legyen az, a miniszterelnöktől az utolsó kormányalkalmazottig, az adók biztosan emelkedni fognak, valószínűleg az áfával kezdve” – mondta Dan Bucșa. Szerinte ezt már meg is vitatták a nemzetközi pénzintézetekkel, és neki a nemzetközi pénzintézettől van erről tudomása. Illetve, hogy a kormánynak a jövedelemadót, azaz a fizetések adóját is növelnie kellene, de ez valószínűleg 2026-ban jön.

Úgy vélte, mindez olyan politikai árat követel, amelyet 1989 óta egyetlen romániai párt sem vállalt: „És szinte kész vagyok megesküdni, hogy egyikük sem fogja vállalni!” – tette hozzá.

Bár Marcel Ciolacu miniszterelnök tagadja, hogy az áfa emelkedne, legalábbis az élelmiszerek és a gyógyszerek esetében, az UniCreditnél az áfakulcs emelésére számítanak (két százalékponttal a fő kulcs esetében), valamint a jövedéki és az ingatlanadók emelésére.

Sorin Anagnoste közgazdász a HotNews.ro-hoz eljuttatott véleményében ugyanezt a gondolatot fogalmazta meg. „A lakosság nagy része a választások után várható adóemelésektől való félelmében takarékoskodik. És azok 100 százalék, hogy jönni fognak, már csak attól függ, milyen formában. A kormány ragaszkodik a munka megadóztatásához (pl. megemelt egységes adókulcs, progresszív adózás stb.) és más adóemelésekhez (pl. áfa). Vigyázat, a munka már most is az európai átlag felett van megadóztatva!” – mondta a közgazdász.

Jelenleg Romániában a legmagasabbak a hitelfelvételi költségek az Európai Unióban. Még Szerbiánál is drágábban veszünk fel hitelt, amely nem tagja az Európai Uniónak. „Ők olcsóbban vesznek fel hitelt, mert kis hiányuk van. És ha mi továbbra is ilyen hiányt tartunk fenn, akkor egyre drágábban fogunk kölcsönt felvenni. Miért fontos ez? Mert ha az állami hitelfelvétel költségei emelkednek, akkor végül az önök hitelfelvételi költségei is emelkedni fognak! Ez azt jelenti, hogy nemcsak az államot fogják kockázatosabbnak tekinteni, hanem az adott állam lakosságát és cégeit is” – tette hozzá az UniCredit vezető közgazdásza.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!