Romániában nőttek legtöbbet az órabérek 2024 első negyedévében

2024. augusztus 23. – 18:59

Másolás

Vágólapra másolva

Románia az Európai Unióban a legnagyobb növekedést érte el az órabérek terén 2024 első negyedévében, írja a Ziarul Financiar. Az órabér 16,4%-kal emelkedett Romániában 2024 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest.

Az Eurostat, az európai statisztikai hivatal adatai szerint ez a növekedés volt a legnagyobb az Európai Unióban ebben az időszakban. Az órabérek emelkedésének hátterében a hatóságok döntése áll, miszerint emelték a minimálbért. 2023-ban a minimálbér kétszer is emelkedett, az év elején és októberben, majd 2024-ben újabb emelés következett, amelynek hatásai azonban még nem láthatók teljes mértékben.

Az Európai Unió szintjén a növekedés átlaga 5,4%, ami mérsékelt ütemű órabér-emelkedést jelez az európai blokk egészére nézve. Ezen kívül az európai statisztikák jelentős különbségeket mutatnak a tagállamok között, ami a regionális gazdasági különbségeket, a bérezési politikákat és az inflációt tükrözi.

Amúgy a többszörös növelésre azért volt szükség, mert a hazai átlagos bruttó órabér az Európai Unió 24 eurós átlagértékének a felét sem éri el. Romániában tavaly 10,4 euró volt az átlagos bruttó órabér, csak a bolgár munkavállalók kerestek kevesebbet, óránként 8,1 eurót, derül ki szintén az Eurostat adataiból.

A legjobban Luxemburgban fizetik a dolgozókat, óránként átlagosan 47,2 euróval. Majd Dánia és Belgium következik 42, illetve 36,3 euróval. A régi EU-tagállamok közül Görögországban a lealacsonyabb a bruttó órabér, mindössze 12,6 euró.

Az egykori keleti blokk országai közül kimagaslik Szlovénia, ahol a munkavállalók átlagosan 21,9 eurót keresnek meg egy óra alatt, több mint dupláját, a romániai összegnek. Litvániában 14 euró, Csehországban és Észtországban pedig 13,6 euró az órabér átlagos értéke. Az Európai Unió átlaga 24 euró.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!