A kieső közel-keleti partnerek helyett Franciaország érdeklődik a romániai bárányhús iránt

2024. június 30. – 19:24

Másolás

Vágólapra másolva

A közel-keleti juhexportot megzavarta a háború kitörése, és az elmúlt időszakban a román juhtenyésztők elbizonytalanodtak az élő állatok exportjával kapcsolatban, ám a mezőgazdasági minisztérium szerint nincs ok aggodalomra. Sorin Moise államtitkár beszélt arról, hogy Romániának több országgal is vannak megállapodásai a bárányhús exportjáról, amelyek továbbra is zavartalanul folytatódnak. Emellett Franciaország is érdeklődik a román bárányhús iránt, és partnerséget kíván kötni a román juhtenyésztőkkel, hogy az állatokat Franciaországban vágják le és értékesítsék. Moise szerint Jordániával és Marokkóval is aláírtak új megállapodásokat, így a kereslet továbbra is magas marad.

A franciák érdeklődését több tényező is magyarázza, elsősorban a brexit hatásai. Az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból csökkentette a bárányhús kínálatát az európai piacon, mivel az ország korábban jelentős bárányhús exportőr volt. A kereslet azonban továbbra is magas maradt, így a hiányzó mennyiséget pótolni kell. Franciaországnak jelentős húsfeldolgozó kapacitása van, beleértve a vágóhidakat is, de nem rendelkezik elegendő élő állattal ezek kihasználásához. Ezért van szükségük élő juhokra, amelyeket Romániából szerezhetnek be költséghatékonyan, mivel a romániai állattartás és szállítási költségek alacsonyabbak lehetnek, mint más potenciális forrásokból.

A romániai juh- és kecskeállomány, bár ingadozó trendet mutat, 2023-ban elérte a 11,72 millió darabot, ami 39,4%-kal több, mint 2006-ban volt. Az állomány tekintetében Románia a második helyen áll az uniós tagállamok között, Spanyolország után. A 100 hektár területre vetített állatsűrűség tekintetében pedig Görögország után következik, szintén másodikként.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!