Drágul az üzemanyag: július 1-től egy tankolás akár 20 lejjel is többe kerülhet

2024. június 30. – 13:00

Másolás

Vágólapra másolva

Vége van annak a periódusnak, amikor a romániai autósok még 7 lej/liter körüli áron tankolhatnak. Július 1-től egy 40 literes tankolás akár 20 lejjel is többe kerülhet, mivel a normál üzemanyagok ára meghaladja a 7,5 lej/litert, a prémium üzemanyagoké pedig a 8 lej/litert, a kormány által bevezetett második jövedéki adó emelés miatt.

A News.ro szerint az előző év végén hozott kormánydöntés következtében hétfőn a dízel 40 banival/liter, a benzin pedig 43 banival/liter drágul, ami azt jelenti, hogy az autósoknak 16, illetve 17,2 lejt kell többet fizetniük egy teljes tankolásért. Ez az idei év első napján bevezetett hasonló adóemelés után történik, amikor a benzin 29 banival/liter, a dízel pedig 26 banival/liter drágult.

A kormány fiskális intézkedései 10%-kal növelték az üzemanyagok árát. A július 1-i 43 banis/liter benzindrágulás és 40 banis/liter dízelár-emelkedés egy újabb adóemelés eredménye. 2023-ra a kormány felmentést adott az üzemanyag jövedéki adó inflációs rátával való indexálása alól, de 2024-ben várhatóan az előző évek inflációs rátái alapján jelentős emelés lesz.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!