Román tengerparti turisztikai céget vásárolt a magyar Szallas Group

2024. június 11. – 14:28

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai Litoralulromanesc.ro turisztikai irodát, amelyet a konstancai székhelyű Creative Eye SRL tulajdonolt és Ionuț Nedea alapított, a lengyel Wirtualna Polska Holding részét képező Szallas Group felvásárolta több mint 21 millió euróért, írja a Profit gazdasági portál. Az ügylettel a Szallas Group 80%-os részesedést szerez a cégben 2024-ben, a fennmaradó 20%-ot pedig 2025-ben fogja megszerezni, miután a 2024-es pénzügyi eredményeket jóváhagyják​. A tranzakció következtében a román tengerpart 380 szállodájából 330 szálloda kínálatát teszi elérhetővé a cégcsoport, amely Kelet-Közép-Európa turizmusának meghatározó szereplője kíván lenni.

A Litoralulromanesc.ro közel 20 éves tapasztalattal rendelkezik a romániai turisztikai piacon, és a legnagyobb nyaralási kiskereskedő a Fekete-tenger romániai üdülőhelyein, mind a turisták száma, mind az árbevétel tekintetében. A cég több mint 500 szálláshelyet kínál, ahol a turisták 2023-ban több mint 45 millió euró értékű foglalásokat bonyolítottak le

A Szallas Group többlépcsős nemzetközi terjeszkedésének egyik első mérföldkövét jelentette, amikor 2018-ban tulajdonrészt szerzett Travelminit International SRL-ben, Romániában, majd 2020-ban 100 százalékos tulajdonosa lett. Az együttműködés fontos pillére volt, hogy a román oldal álljon át a Szallas.hu technológiájára, de a Travelminit maradjon meg önálló, helyi operációként és márkanévként. A Travelminit.ro 2023-ban 30 millió euró értékű foglalásokat generált, és több mint 8000 szálláshelyet kínál Romániában. A Szallas Group vezérigazgatója, Rigó Ferenc szerint az egyesüléssel átfogóbb utazási ajánlatokat tudnak kínálni ügyfeleiknek​. A csoport 12 különböző online termékkel rendelkezik, többek között a magyarországi Szallas.hu, a lengyel Noclegi.pl és a már említett romániai Travelminit.ro​.

Az új ügylet operatív szempontból nem változtatja meg a Litoralulromanesc.ro működését, mivel az egész csapat, beleértve az alapítót, Ionuț Nedeát is, továbbra is a cégnél marad. A cég továbbra is a Litoralulromanesc.ro márkanév alatt fog működni​.

Balról jobbra: Rigó Ferenc (Szallas Group CEO), Ionut Nedea (Creative Eye SRL), Adam Rogaliński (VP Corporate Development, Wirtualna Polska Holding), Jakub Moczulski (Investment Manager, Wirtualna Polska Holding) – Fotó: Szallas Group
Balról jobbra: Rigó Ferenc (Szallas Group CEO), Ionut Nedea (Creative Eye SRL), Adam Rogaliński (VP Corporate Development, Wirtualna Polska Holding), Jakub Moczulski (Investment Manager, Wirtualna Polska Holding) – Fotó: Szallas Group

A Wirtualna Polska Holding (WP), amelynek a Szallas Group is része, a varsói tőzsdén jegyzett technológiai vállalatcsoport, amely a média, a reklám és az e-kereskedelem területén tevékenykedik, jelen van Lengyelországban és a közép- és kelet-európai országokban. „A tranzakció nagyon fontos a helyi turisztikai piac számára, megnyitja az utat a hazai turizmus globális kontextusban történő konszolidációja előtt, ami szükséges ahhoz, hogy hatékonyabbá váljunk és szembenézzünk a kihívásokkal. Működési szempontból semmi sem változik a Litoralulromanesc.ro ügyfelei számára, hiszen a csapat és a márka, amely sikeressé tett minket, ugyanaz marad” – mondja Ionuț Nedea, a Litoralulromanesc.ro vezérigazgatója.

A tranzakciót két lépésben hajtják végre, és 2025 áprilisában fejezik be. A tranzakció első szakasza, amely az előfeltételek teljesülése, különösen a Versenytanács jóváhagyásának megszerzése után kerül véglegesítésre, azt jelenti, hogy a Szallas Csoport átveszi a romániai vállalat 80%-át, ennek az első tranzakciónak az értéke 16,8 millió euró. 2025-ben, a 2024-es pénzügyi beszámoló jóváhagyását követően, az adásvételi szerződésben meghatározott ármechanizmus alapján a vállalat fennmaradó 20%-át a Szallas Csoport veszi át. A Creative Eye SRL implikált értéke jelenleg meghaladja a 21 millió eurót.

A Litoralulromanesc.ro felvásárlásával a Wirtualna Polska Group folytatja terjeszkedését a közép- és kelet-európai turisztikai ágazatban. „A Szallas Group 2022 végén csatlakozott a WP Grouphoz. Azóta következetesen azt a stratégiát követjük, hogy helyi bajnokot építsünk a belföldi utazási foglalások terén Közép- és Kelet-Európában. Nagy örömömre szolgál, hogy a Szallas Csoport első akvizíciója a WP Group általi felvásárlását követően Romániában történik, egy olyan országban, ahol véleményünk szerint az utazási szolgáltatások a leggyorsabban fognak növekedni. Úgy gondoljuk, hogy a román gazdaság egészéhez hasonlóan az utazási piac is hamarosan nagyon dinamikusan fog növekedni, felzárkózva a hasonló országokhoz” – mondta Aleksander Kusz, a Wirtualna Polska Holding S.A. E-commerce alelnöke.

Nedea kizárólag a Litoralulromanesc.ro utazási irodát értékesíti. A Creative Eye SRL égisze alatt fennmaradó eszközök – a jupiteri Hotel Opal és a mamaia-i Amelie márka (hotelapartmanok) – kiválási folyamaton esnek át, és egy új, Ionuț Nedea tulajdonában lévő cég veszi át őket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!