Román tengerparti turisztikai céget vásárolt a magyar Szallas Group

2024. június 11. – 14:28

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai Litoralulromanesc.ro turisztikai irodát, amelyet a konstancai székhelyű Creative Eye SRL tulajdonolt és Ionuț Nedea alapított, a lengyel Wirtualna Polska Holding részét képező Szallas Group felvásárolta több mint 21 millió euróért, írja a Profit gazdasági portál. Az ügylettel a Szallas Group 80%-os részesedést szerez a cégben 2024-ben, a fennmaradó 20%-ot pedig 2025-ben fogja megszerezni, miután a 2024-es pénzügyi eredményeket jóváhagyják​. A tranzakció következtében a román tengerpart 380 szállodájából 330 szálloda kínálatát teszi elérhetővé a cégcsoport, amely Kelet-Közép-Európa turizmusának meghatározó szereplője kíván lenni.

A Litoralulromanesc.ro közel 20 éves tapasztalattal rendelkezik a romániai turisztikai piacon, és a legnagyobb nyaralási kiskereskedő a Fekete-tenger romániai üdülőhelyein, mind a turisták száma, mind az árbevétel tekintetében. A cég több mint 500 szálláshelyet kínál, ahol a turisták 2023-ban több mint 45 millió euró értékű foglalásokat bonyolítottak le

A Szallas Group többlépcsős nemzetközi terjeszkedésének egyik első mérföldkövét jelentette, amikor 2018-ban tulajdonrészt szerzett Travelminit International SRL-ben, Romániában, majd 2020-ban 100 százalékos tulajdonosa lett. Az együttműködés fontos pillére volt, hogy a román oldal álljon át a Szallas.hu technológiájára, de a Travelminit maradjon meg önálló, helyi operációként és márkanévként. A Travelminit.ro 2023-ban 30 millió euró értékű foglalásokat generált, és több mint 8000 szálláshelyet kínál Romániában. A Szallas Group vezérigazgatója, Rigó Ferenc szerint az egyesüléssel átfogóbb utazási ajánlatokat tudnak kínálni ügyfeleiknek​. A csoport 12 különböző online termékkel rendelkezik, többek között a magyarországi Szallas.hu, a lengyel Noclegi.pl és a már említett romániai Travelminit.ro​.

Az új ügylet operatív szempontból nem változtatja meg a Litoralulromanesc.ro működését, mivel az egész csapat, beleértve az alapítót, Ionuț Nedeát is, továbbra is a cégnél marad. A cég továbbra is a Litoralulromanesc.ro márkanév alatt fog működni​.

Balról jobbra: Rigó Ferenc (Szallas Group CEO), Ionut Nedea (Creative Eye SRL), Adam Rogaliński (VP Corporate Development, Wirtualna Polska Holding), Jakub Moczulski (Investment Manager, Wirtualna Polska Holding) – Fotó: Szallas Group
Balról jobbra: Rigó Ferenc (Szallas Group CEO), Ionut Nedea (Creative Eye SRL), Adam Rogaliński (VP Corporate Development, Wirtualna Polska Holding), Jakub Moczulski (Investment Manager, Wirtualna Polska Holding) – Fotó: Szallas Group

A Wirtualna Polska Holding (WP), amelynek a Szallas Group is része, a varsói tőzsdén jegyzett technológiai vállalatcsoport, amely a média, a reklám és az e-kereskedelem területén tevékenykedik, jelen van Lengyelországban és a közép- és kelet-európai országokban. „A tranzakció nagyon fontos a helyi turisztikai piac számára, megnyitja az utat a hazai turizmus globális kontextusban történő konszolidációja előtt, ami szükséges ahhoz, hogy hatékonyabbá váljunk és szembenézzünk a kihívásokkal. Működési szempontból semmi sem változik a Litoralulromanesc.ro ügyfelei számára, hiszen a csapat és a márka, amely sikeressé tett minket, ugyanaz marad” – mondja Ionuț Nedea, a Litoralulromanesc.ro vezérigazgatója.

A tranzakciót két lépésben hajtják végre, és 2025 áprilisában fejezik be. A tranzakció első szakasza, amely az előfeltételek teljesülése, különösen a Versenytanács jóváhagyásának megszerzése után kerül véglegesítésre, azt jelenti, hogy a Szallas Csoport átveszi a romániai vállalat 80%-át, ennek az első tranzakciónak az értéke 16,8 millió euró. 2025-ben, a 2024-es pénzügyi beszámoló jóváhagyását követően, az adásvételi szerződésben meghatározott ármechanizmus alapján a vállalat fennmaradó 20%-át a Szallas Csoport veszi át. A Creative Eye SRL implikált értéke jelenleg meghaladja a 21 millió eurót.

A Litoralulromanesc.ro felvásárlásával a Wirtualna Polska Group folytatja terjeszkedését a közép- és kelet-európai turisztikai ágazatban. „A Szallas Group 2022 végén csatlakozott a WP Grouphoz. Azóta következetesen azt a stratégiát követjük, hogy helyi bajnokot építsünk a belföldi utazási foglalások terén Közép- és Kelet-Európában. Nagy örömömre szolgál, hogy a Szallas Csoport első akvizíciója a WP Group általi felvásárlását követően Romániában történik, egy olyan országban, ahol véleményünk szerint az utazási szolgáltatások a leggyorsabban fognak növekedni. Úgy gondoljuk, hogy a román gazdaság egészéhez hasonlóan az utazási piac is hamarosan nagyon dinamikusan fog növekedni, felzárkózva a hasonló országokhoz” – mondta Aleksander Kusz, a Wirtualna Polska Holding S.A. E-commerce alelnöke.

Nedea kizárólag a Litoralulromanesc.ro utazási irodát értékesíti. A Creative Eye SRL égisze alatt fennmaradó eszközök – a jupiteri Hotel Opal és a mamaia-i Amelie márka (hotelapartmanok) – kiválási folyamaton esnek át, és egy új, Ionuț Nedea tulajdonában lévő cég veszi át őket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!