Elfogadták a bruttó minimálbér 3700 lejre való emelését

2024. június 6. – 10:59

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtöki ülésén a kormány elfogadta a minimálbér tervezett emelését, ezzel a bruttó minimálbér július elsejétől 3300 lejről 3700 lejre növekszik – írja a Hotnews.

Ez azt jelenti, hogy a nettó minimálbér, tehát amit „kézbe” kapnak az alkalmazottak 2079 lejről 2363 lejre nő. Az emelést a júliusi fizetések esetében fogják először alkalmazni, amit augusztusban kapnak majd kézbe az alkalmazottak.

A munkaügyi minisztérium tájékoztatása szerint összesen 1,87 millió polgárt érint a minimálbér 3700 lejre való emelése.

Marcel Ciolacu miniszterelnök a csütörtöki kormányülés legjobban várt döntésének nevezte az emelésről szóló határozat elfogadását. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy az üzleti szféra képviselőinek igénylésére az eddigi 200 lejről 300 lejre növelik a minimálbér adómentes összegét. „Az alkalmazottak gyakorlatilag havi 284 lejjel több pénzt kapnak” – magyarázta a kormányfő.

A Hotnews a cikkében emlékeztet, hogy a minimálbérrel kapcsolatban már létezik egy olyan rendelkezés, hogy 24 hónap után a munkáltató kötelezően meg kell emelje az addig minimálbért kereső alkalmazott bérét. A szakértői csoportok most azt tanácsolják, hogy zárják le a munkaszerződést, és kössék újra, mert júliustól már a minimálbérből 300 lej adható adómentesen, és a néhány lejjel megemelt fizetést esetében – és az adómentesség megszűnésével – a munkavállaló kevesebbet kapna kézbe.

A múlt héten a minimálbér emelése miatt kisebb nézeteltérés is támadt a kormánykoalíció pártjai között. A PNL azt nehezményezte, hogy a miniszterelnök a bejelentése előtt nem egyeztetett velük, miközben a PSD elnöke szerint már decemberben megbeszélték júliustól emelni fogják a minimálbért.

„December 15-én döntöttünk közösen arról a koalícióban, hogy január elsejétől 3300 lej, június elsejétől pedig 3700 lej lesz a minimálbér. Nem emlékszem arra, hogy a friss döntés előtt, amit a szociális partnerekkel, a szakszervezetekkel közösen hozott meg a kormány, lett volna más döntés is. Én tehát végrehajtottam a tavalyi döntésünket” – replikázott a kormányfő.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!