A minimálbér emelés miatt támadt nézeteltérés a PNL-PSD koalícióban

2024. május 27. – 16:05

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu minimálbéremeléssel kapcsolatos múlt csütörtöki bejelentése miatt támadt nézeteltérés a koalíciós felek között. A PNL politikusai azt nehezményezték, hogy a miniszterelnök nem egyeztetett velük egy ilyen bejelentés előtt, miközben a PSD elnöke szerint már decemberben megbeszélték ezt.

Marcel Ciolacu miniszterelnök hétfőn ugyanis kijelentette, hogy a minimálbérrel kapcsolatos valamennyi döntést a kormánykoalícióban hozták meg. A kormányfő cáfolta a költségvetési kiadások növekedésével kapcsolatos aggodalmakat – írja az Agerpres. A miniszterelnököt egy fővárosi piaccsarnokban tett látogatásán kérdezték az újságírók, hogy miként kommentálja a koalíciós partner Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusainak azt a kijelentését, miszerint nem konzultált velük a minimálbér emeléséről.

„December 15-én döntöttünk közösen arról a koalícióban, hogy január elsejétől 3300 lej, június elsejétől pedig 3700 lej lesz a minimálbér. Nem emlékszem arra, hogy a friss döntés előtt, amit a szociális partnerekkel, a szakszervezetekkel közösen hozott meg a kormány, lett volna más döntés is. Én tehát végrehajtottam a tavalyi döntésünket” – válaszolta a kormányfő, aki múlt csütörtökön jelentette be, hogy júliustól 3700 lejre nő a bruttó minimálbér.

Korábban Nicolae Ciucă, a PNL elnöke az Euronews-nak arról beszélt: a fontos ügyekben előzetes egyeztetés szükséges a koalíción belül, és közölte, hogy a következő koalíciós ülésen – hétfő délután – napirendre tűzik az ügyet.

Az újságírók a liberálisoknak arra a kijelentésére is reagáltatták a PSD elnökét, miszerint csökkenteni kellene a megnövekedett költségvetési kiadásokat.

Ciolacu azt felelte, hogy áprilisban valóban nőttek az államháztartás kiadásai, de ez normális és előre látható volt, figyelembe véve, hogy a nyugdíjakat a beütemezettnél korábban folyósították az ortodox húsvéti ünnepek miatt. De ezen felül semmiféle kiadásnövekedés nincs – szögezte le a kormányfő.

Ehhez kapcsolódóan kifejtette azt is: jóváhagyta egy új székhely beszerzését a legfelsőbb bíróság számára, mert, mint mondta, mégiscsak az állam egy rendkívül fontos intézményéről van szó, amelyik már csak biztonsági okokból sem működhet bérelt épületben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!