Soha nem volt még ennyi gazdag ember a világon, és soha nem volt még ekkora a vagyonuk

2024. június 5. – 10:20

Másolás

Vágólapra másolva

A milliomosok még soha nem ismertek ekkora jólétet. Soha nem volt még ennyi gazdag ember a világon, és vagyonuk soha nem volt még ilyen nagy, köszönhetően a tőzsdei árfolyamok emelkedésének – derül ki a Capgemini tanácsadó cég szerdán közzétett nemzetközi tanulmányából, melyet a G4Media szemlézett.

A gazdag emberek száma a világon – a Capgemini meghatározása szerint azoké, akiknek a rendelkezésre álló vagyona a fő lakóhelyük nélkül meghaladja az 1 millió dollárt – egy év alatt 5,1 százalékkal, 22,8 millió emberre emelkedett 2023-ra, számította ki a cég a „World Wealth Report” című tanulmányban.

Ráadásul a vagyonuk is nőtt, a teljes vagyonuk 86,8 billió dollárra becsülhető, ami 4,7%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A vizsgált személyek számát és vagyonukat tekintve ez két rekordot jelent azóta, hogy a Capgemini 1997-ben elkezdte kiadni ezt az éves tanulmányt.

A világ tőzsdéinek növekedése

E vagyon növekedését elsősorban a világ részvénypiacainak emelkedése okozta: az Egyesült Államokban a Nasdaq index 43%-kal, az S&P 500 24%-kal emelkedett 2023-ban, míg Párizsban a CAC 40 index 16%-kal, Frankfurtban a DAX pedig 20%-kal.

„A részvények a technológiai piaccal párhuzamosan emelkedtek, amit a generatív mesterséges intelligencia és annak a gazdaságra gyakorolt potenciális hatása iránti lelkesedés táplált” – jegyzi meg a cég, amely 71 országot értékelt.

Tavaly Észak-Amerikában nőtt a legerősebben a milliomosok száma (7,1%) és a vagyona (+7,2%), megelőzve az ázsiai-csendes-óceáni térséget és Európát. A vagyonszintek és az ezzel párhuzamosan növekvő egyenlőtlenségek az elmúlt években számos vitát váltottak ki arról, hogyan lehetne a leggazdagabbak nagyobb mértékű megadóztatását biztosítani.

A G20-ak keretében Brazília és Franciaország a leggazdagabbak globális minimumadóját szorgalmazza, amely 250 milliárd dollár többletbevételt hozhatna, ha a világ 3000 milliárdosa legalább vagyonuk 2%-ának megfelelő jövedelemadót fizetne.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!