Soha nem volt még ennyi gazdag ember a világon, és soha nem volt még ekkora a vagyonuk

2024. június 5. – 10:20

Másolás

Vágólapra másolva

A milliomosok még soha nem ismertek ekkora jólétet. Soha nem volt még ennyi gazdag ember a világon, és vagyonuk soha nem volt még ilyen nagy, köszönhetően a tőzsdei árfolyamok emelkedésének – derül ki a Capgemini tanácsadó cég szerdán közzétett nemzetközi tanulmányából, melyet a G4Media szemlézett.

A gazdag emberek száma a világon – a Capgemini meghatározása szerint azoké, akiknek a rendelkezésre álló vagyona a fő lakóhelyük nélkül meghaladja az 1 millió dollárt – egy év alatt 5,1 százalékkal, 22,8 millió emberre emelkedett 2023-ra, számította ki a cég a „World Wealth Report” című tanulmányban.

Ráadásul a vagyonuk is nőtt, a teljes vagyonuk 86,8 billió dollárra becsülhető, ami 4,7%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A vizsgált személyek számát és vagyonukat tekintve ez két rekordot jelent azóta, hogy a Capgemini 1997-ben elkezdte kiadni ezt az éves tanulmányt.

A világ tőzsdéinek növekedése

E vagyon növekedését elsősorban a világ részvénypiacainak emelkedése okozta: az Egyesült Államokban a Nasdaq index 43%-kal, az S&P 500 24%-kal emelkedett 2023-ban, míg Párizsban a CAC 40 index 16%-kal, Frankfurtban a DAX pedig 20%-kal.

„A részvények a technológiai piaccal párhuzamosan emelkedtek, amit a generatív mesterséges intelligencia és annak a gazdaságra gyakorolt potenciális hatása iránti lelkesedés táplált” – jegyzi meg a cég, amely 71 országot értékelt.

Tavaly Észak-Amerikában nőtt a legerősebben a milliomosok száma (7,1%) és a vagyona (+7,2%), megelőzve az ázsiai-csendes-óceáni térséget és Európát. A vagyonszintek és az ezzel párhuzamosan növekvő egyenlőtlenségek az elmúlt években számos vitát váltottak ki arról, hogyan lehetne a leggazdagabbak nagyobb mértékű megadóztatását biztosítani.

A G20-ak keretében Brazília és Franciaország a leggazdagabbak globális minimumadóját szorgalmazza, amely 250 milliárd dollár többletbevételt hozhatna, ha a világ 3000 milliárdosa legalább vagyonuk 2%-ának megfelelő jövedelemadót fizetne.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!