Kevés esély van rá, hogy év végére elkészül a Tordát kikerülő gyorsforgalmi út

2024. május 29. – 11:31

Másolás

Vágólapra másolva

Nem halad elég gyors ütemben a kivitelezés, ezért álommá válhat, hogy a sofőrök és a tordai lakosok 2025 tavasza előtt végig hajthatnak az A3-as és DN1-es országúttal összekötő gyorsforgalmi úton – írja a nagy infrastrukturális beruházásokra szakosodott Pro Infrastructura Egyesület.

A Tordatúr mellett épülő 5 kilométeres útszakasz elkészültével végre ki lehet kerülni a tordai forgalmat. A Pro Infrastructura Egyesület Facebook-bejegyzése szerint azonban A3-as autópályát a DN1-el összekötő gyorsforgalmi útnak kevés esélye van arra, hogy 2024 decemberében megnyíljon, azaz a szerződés szerinti befejezési határidő (2025 februárja) előtt.

A Pro Infrastructura Egyesület szombaton kapta lencsevégre az építkezésen dolgozókat, vagy jobban mondva nem nagyon serénykedő munkásokat. Ennek ellenére azt írták a kivitelezők (Dimex és a CON-A) úgy vélik jól haladnak.

Az egyesület szerint a decemberi korai nyitáshoz azonban sokkal keményebben kell nyomniuk, különösen a szerkezeteknél. Rengeteg megerősítést (támfalak) kell elhelyezzenek, és természetesen a forgalomnak való nyitáshoz hozzátartozik a többi földmunka, az aszfaltozás, a jelzések és a védőkorlátok is.

Szerintük, ha a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) tisztviselői nem sürgetik meg a munkálatokat, akkor a 2024-es befejezés csak álom marad, pedig az autósok, valamint a tordai lakosok már nagyon várják a nyitányt.

„A következő 2-3 hónapban kiderül, hogy maradnak-e a valós esélyek 2024 decemberére, vagy ilyenekről 2025 tavaszán beszélhetünk” – tette hozzá a Pro Infrastructura Egyesület.

Mint írtuk, a gyorsforgalmi út megépítését 2024 decemberére ígérték meg. Pedig megépítésével Románia egy kis lépéssel közelebb lenne azon tervéhez, hogy 2030-ig, teljesen megújuljon az ország közlekedési hálózata. Romániában ugyanis évtizedek óta húzódik a romániai autópályák megépítése. Mindeközben teljesen leromlott a vasúti hálózat is, és a hajózási infrastruktúrával sem áll túl jól az ország. Holott Románia földrajzi elhelyezkedése folytán ismét fontos geopolitikai stratégiák megkerülhetetlen szereplője lett, és a következő évek arról szólnak, hogy az ukrajnai újjáépítéshez is szükség lenne rá. Ha persze, volnának autópályák, vasút, kikötők.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!