Egymillió nyugdíjas esetében nem lesz nyugdíjemelés szeptembertől

2024. május 27. – 13:08

Másolás

Vágólapra másolva

Daniel Baciu, az Országos Nyugdíjpénztár vezetője egy sor pontosítást tett a nyugdíjak újraszámításával kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy egymillió nyugdíjas nem részesül majd emelésben, írja az Adevarul portál arra az interjúra hivatkozva, amelyet az Antena 3 hírtévé készített az igazgatóval.

Kik azok, akik nem részesülnek nyugdíjemelésben?

Baciu elmondta, hogy Romániában szeptember 1-től veszi kezdetét a nyugdíjak újraszámítása az új nyugdíjtörvény alapján, ami jelentős emeléseket hoz különösen azok számára, akik több mint 25 év járulékfizetési idővel rendelkeznek.

„Több mint 3 millió nyugdíjas részesül majd ezekből az emelésekből a stabilitási pontoknak köszönhetően. Azok, akik több mint 40 évet dolgoztak, akár 80-90 százalékos emelésben is részesülhetnek. Sok nyugdíjas, aki jelenleg szociális juttatásban részesül, kikerül ebből a kategóriából” – nyilatkozta Baciu.

„Marad viszont mintegy egymillió nyugdíjas, akiknek ugyanannyi marad a nyugdíjuk. Ők azok, akik kevesebb mint 25 év járulékfizetési idővel rendelkeznek. Ők már év elején részesültek egy 13,8%-os indexálásban, és továbbra is részesülni fognak a törvényben előírt éves emelésben, viszont a szeptemberi újraszámításnál nem fog nőni a nyugdíjuk” – pontosította Daniel Baciu.

Az újraszámítás elemei

Az új nyugdíjtörvény alapján az Országos Nyugdíjpénztár (CNPP) több tényezőt is figyelembe vesz a nyugdíjak újraszámításakor. Ezek a következők:

Járulékfizetési idő:

  • Ez az az időszak, amikor a munkavállaló járulékot fizetett a nyugdíjrendszerbe. Ez magában foglalja a teljes munkaidős és részmunkaidős foglalkoztatást is, amennyiben a munkavállaló járulékot fizetett.

Járulékfizetés-mentes időszak:

  • Az az időszak, amikor a munkavállaló nem fizetett járulékot, de egyébként jogosult a nyugdíjra. Például, ez lehet olyan időszak, amikor a munkavállaló betegszabadságon volt és nem fizetett járulékot, de ezt az időszakot mégis belekalkuláják a nyugdíjszámításba.

Beszámított (nem járulékfizetési) idő:

  • Ezek olyan időszakok, amikor a munkavállaló nem dolgozott és nem fizetett járulékot, de egyéb jogszabályok alapján ezeket az időszakokat mégis beszámítják. Például, gyermeknevelési szabadság vagy katonai szolgálat ideje.

Járulékfizetési idő, amelyre stabilitási pontok járnak:

  • A stabilitási pontok olyan pontszámok, amelyeket a munkavállalók kaphatnak a 25 évnél hosszabb járulékfizetési idő után. Ezek a pontok az alábbiak szerint kerülnek megállapításra:
    • 0,50 pont minden 25 év fölötti évért;
    • 0,75 pont minden 30 év fölötti évért;
    • 1 pont minden 35 év fölötti évért.

Hogyan történik a nyugdíjak kiszámítása?

Az újraszámítás során a nyugdíjat az alábbiak alapján számolják ki:

  1. Figyelembe veszik az éves pontszámok összegét veszik, amelyeket a munkavállaló a munkavégzése során szerzett.
  2. Ehhez hozzáadják a stabilitási pontokat.
  3. Az így kapott összpontszámot megszorozzák a referenciapont értékével, amely jelenleg 81 lej.

Fontos megjegyezni, hogy ha az újraszámítás után a nyugdíj összege csökkenne, akkor az előzőleg megállapított nyugdíjösszeget tartják meg, tehát senki sem kap kevesebb nyugdíjat az újraszámítás miatt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!