Vizsgálatot indított a versenyhivatal, hogy kiderítse, miért drágultak meredeken a repülőjegyek

2024. május 25. – 19:07

Másolás

Vágólapra másolva

Vizsgálatot indított a romániai légitársaságok ellen a versenyhivatal, miután a repülőjegyárak az utóbbi időben drasztikusan megemelkedtek. Az intézmény vezetője bejelentette, hogy a vizsgálat célja annak felderítése, hogyan határozzák meg a légitársaságok a Romániából induló járatok repülőjegyárainak szintjét. Az ellenőrző hatóság arra kíváncsi, miért drágultak meg jelentősen a repülőjegyek.

„A versenyhivatal ezen a héten ágazati elemzést indított, amely a légitársaságok által a Romániából induló járatok repülőjegyárainak meghatározási módját vizsgálja. Úgy döntöttünk, hogy elindítjuk ezt a kivizsgálást a Blue Air piacról való kilépése és a Tarom egyes járatok működtetésének lemondása kapcsán” – nyilatkozta szombaton az Euronewsnak Bogdan Chiriţoiu, a versenyhivatal elnöke.

Az elemzés során a versenyhatóság megvizsgálja a romániai utasszállító légiszolgáltatások piacának struktúráját és működési mechanizmusait.

Az elemzést a repülőjegyárak jelentős emelkedése miatt indították el, amit a Blue Air piacról való kilépése és a Tarom egyes járatok lemondása okozott.

Így megvizsgálják a piaci keresletet és kínálatot, a repülőjegyárak meghatározásának átláthatóságát, beleértve azok dinamikus kiigazítását is, és azonosítják az esetleges piaci működési hibákat. Az elemzés végén a versenyhivatal javaslatokat és ajánlásokat fogalmaz meg annak érdekében, hogy kiküszöböljék a fogyasztók megtévesztésének lehetőségét, és ha törvénysértéseket találnak, megteszik a szükséges lépéseket azok szankcionálására.

Bogdan Chirițoiu konkrétan két fapados légitársaság nevét is említette, amikor kijelentette, hogy a cég romániai bevételének 10 százalékáig is terjedhet a bírság. „Lehetnek intézkedések, amelyeket mi magunk, vagy más hatóságok hozhatnak meg, illetve ha a törvénysértésre utaló jeleket találunk, akkor szankciókat fogunk alkalmazni. Ha a Versenytörvény megsértése miatt bírságot szabunk ki, ezek a bírságok akár a romániai árbevétel 10%-áig is terjedhetnek. Megvizsgáljuk a Ryan Air és a Wizzair működését, amelyek nem román cégek, így ha szankciókra kerül sor, akkor a romániai árbevételük alapján fogjuk kiszámítani a büntetést.”

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!