Vizsgálatot indított a versenyhivatal, hogy kiderítse, miért drágultak meredeken a repülőjegyek

2024. május 25. – 19:07

Másolás

Vágólapra másolva

Vizsgálatot indított a romániai légitársaságok ellen a versenyhivatal, miután a repülőjegyárak az utóbbi időben drasztikusan megemelkedtek. Az intézmény vezetője bejelentette, hogy a vizsgálat célja annak felderítése, hogyan határozzák meg a légitársaságok a Romániából induló járatok repülőjegyárainak szintjét. Az ellenőrző hatóság arra kíváncsi, miért drágultak meg jelentősen a repülőjegyek.

„A versenyhivatal ezen a héten ágazati elemzést indított, amely a légitársaságok által a Romániából induló járatok repülőjegyárainak meghatározási módját vizsgálja. Úgy döntöttünk, hogy elindítjuk ezt a kivizsgálást a Blue Air piacról való kilépése és a Tarom egyes járatok működtetésének lemondása kapcsán” – nyilatkozta szombaton az Euronewsnak Bogdan Chiriţoiu, a versenyhivatal elnöke.

Az elemzés során a versenyhatóság megvizsgálja a romániai utasszállító légiszolgáltatások piacának struktúráját és működési mechanizmusait.

Az elemzést a repülőjegyárak jelentős emelkedése miatt indították el, amit a Blue Air piacról való kilépése és a Tarom egyes járatok lemondása okozott.

Így megvizsgálják a piaci keresletet és kínálatot, a repülőjegyárak meghatározásának átláthatóságát, beleértve azok dinamikus kiigazítását is, és azonosítják az esetleges piaci működési hibákat. Az elemzés végén a versenyhivatal javaslatokat és ajánlásokat fogalmaz meg annak érdekében, hogy kiküszöböljék a fogyasztók megtévesztésének lehetőségét, és ha törvénysértéseket találnak, megteszik a szükséges lépéseket azok szankcionálására.

Bogdan Chirițoiu konkrétan két fapados légitársaság nevét is említette, amikor kijelentette, hogy a cég romániai bevételének 10 százalékáig is terjedhet a bírság. „Lehetnek intézkedések, amelyeket mi magunk, vagy más hatóságok hozhatnak meg, illetve ha a törvénysértésre utaló jeleket találunk, akkor szankciókat fogunk alkalmazni. Ha a Versenytörvény megsértése miatt bírságot szabunk ki, ezek a bírságok akár a romániai árbevétel 10%-áig is terjedhetnek. Megvizsgáljuk a Ryan Air és a Wizzair működését, amelyek nem román cégek, így ha szankciókra kerül sor, akkor a romániai árbevételük alapján fogjuk kiszámítani a büntetést.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!