Több mint 5 ezer lejre nőtt a nettó átlagbér Romániában

2024. május 15. – 12:05

Másolás

Vágólapra másolva

Márciusban februárhoz képest 309 lejjel (6,3 százalékkal) 5185 lejre nőtt a nettó átlagbér Romániában – közölte az Agerpres az Országos Statisztikai Intézet (INS) alapján.

A bruttó átlagbér 8502 lej volt az idei harmadik hónapban, 512 lejjel (6,4 százalékkal) több, mint egy hónappal korábban.

A legnagyobb nettó átlagbért – 13.250 lejt – a dohánytermékek gyártásában, a legkisebbet – 2779 lejt – a ruhagyártásban jegyezték.

2023 márciusához képest 13,9 százalékkal nőtt a nettó átlagfizetés az országban.

Márciusban a gazdasági ágazatok többségében nőtt a nettó átlagfizetés az előző hónaphoz képest. Ezt a különféle alkalmi juttatások, a természetbeni és pénzbeli juttatások, bónuszok, 13. fizetés, valamint a nettó nyereségből származó összegek és egyéb juttatások (beleértve az utalványokat is) növekedése befolyásolta. A nettó átlagbér emelkedéséhez a vállalatok bevételeinek növekedése is hozzájárult – közölte az INS.

Legnagyobb mértékben, 42,1 százalékkal a dohánytermékek gyártásának ágazatában nőtt a nettó átlagkereset. A biztosítás, viszontbiztosítás, nyugdíjbiztosítás terén (kivéve az állami társadalombiztosítási rendszert) 35,6 százalékkal nőtt a nettó átlagkereset. Az italgyártás, a pénzügyi közvetítések, a távközlés ágazatában 20 és 24 százalék közötti volt a növekedés.

A legnagyobb nettó jövedelemcsökkenéseket a pénzügyi közvetítéssel, biztosítással, nyugdíjalapokkal kapcsolatos melléktevékenységek ágazatában (-11,1 százalék), a fémbányászatban, vízi szállításban, számítógépek, elektronikus és optikai cikkek gyártásában regisztrálták (3 és 7 százalék között).

Ami a közalkalmazotti szférát illeti, a vakációs utalványok átutalása következtében az egészségügyben és szociális ellátásban 6,9 százalékkal, a tanügyben 4,6 százalékkal, a közigazgatásban 1,7 százalékkal nőtt a nettó átlagkereset márciusban az előző hónaphoz viszonyítva.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!