Több mint 5 ezer lejre nőtt a nettó átlagbér Romániában

2024. május 15. – 12:05

Másolás

Vágólapra másolva

Márciusban februárhoz képest 309 lejjel (6,3 százalékkal) 5185 lejre nőtt a nettó átlagbér Romániában – közölte az Agerpres az Országos Statisztikai Intézet (INS) alapján.

A bruttó átlagbér 8502 lej volt az idei harmadik hónapban, 512 lejjel (6,4 százalékkal) több, mint egy hónappal korábban.

A legnagyobb nettó átlagbért – 13.250 lejt – a dohánytermékek gyártásában, a legkisebbet – 2779 lejt – a ruhagyártásban jegyezték.

2023 márciusához képest 13,9 százalékkal nőtt a nettó átlagfizetés az országban.

Márciusban a gazdasági ágazatok többségében nőtt a nettó átlagfizetés az előző hónaphoz képest. Ezt a különféle alkalmi juttatások, a természetbeni és pénzbeli juttatások, bónuszok, 13. fizetés, valamint a nettó nyereségből származó összegek és egyéb juttatások (beleértve az utalványokat is) növekedése befolyásolta. A nettó átlagbér emelkedéséhez a vállalatok bevételeinek növekedése is hozzájárult – közölte az INS.

Legnagyobb mértékben, 42,1 százalékkal a dohánytermékek gyártásának ágazatában nőtt a nettó átlagkereset. A biztosítás, viszontbiztosítás, nyugdíjbiztosítás terén (kivéve az állami társadalombiztosítási rendszert) 35,6 százalékkal nőtt a nettó átlagkereset. Az italgyártás, a pénzügyi közvetítések, a távközlés ágazatában 20 és 24 százalék közötti volt a növekedés.

A legnagyobb nettó jövedelemcsökkenéseket a pénzügyi közvetítéssel, biztosítással, nyugdíjalapokkal kapcsolatos melléktevékenységek ágazatában (-11,1 százalék), a fémbányászatban, vízi szállításban, számítógépek, elektronikus és optikai cikkek gyártásában regisztrálták (3 és 7 százalék között).

Ami a közalkalmazotti szférát illeti, a vakációs utalványok átutalása következtében az egészségügyben és szociális ellátásban 6,9 százalékkal, a tanügyben 4,6 százalékkal, a közigazgatásban 1,7 százalékkal nőtt a nettó átlagkereset márciusban az előző hónaphoz viszonyítva.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!