Jelentősen csökkent a romániai mikrovállalkozások száma az új adózási szabályozások hatására

2024. május 10. – 12:11

Másolás

Vágólapra másolva


Az elmúlt évben a román kormány több korlátozást is bevezetett a mikrovállalkozások adóztatási rendszerében, amelyek jelentős hatással voltak a ezeknek számára. Például egy 500 ezer eurós bevételi plafont állapítottak meg, amely a mikrovállalkozásokra és a kapcsolódó vállalkozásokra vonatkozik, továbbá korlátozták, hogy egy részvényes hány kisvállalkozásban bírhat több mint 25 százalékos részesedéssel – ezt az előző háromról egyre csökkentették.

A Profit.ro gazdasági portál összefoglalója szerint ezen intézkedések eredményeként jelentős csökkenést tapasztaltak a mikrovállalkozások számában. 2023 decemberében még 495.448 aktív kisvállalkozás működött, míg 2024 májusára ez a szám 413.466-ra csökkent, ami közel 16,5%-os visszaesést jelent. Az új korlátozások hatására a teljes mikrovállalkozások száma (beleértve az inaktív vállalkozásokat is) 73.389-cel csökkent 2023 végétől 2024 április 22-ig, azaz 692.440-ről 619.051-re.

A mikrovállalkozások adóztatási rendszerében történt változások mellett, az adókulcsok is módosultak. 2024 január 1-jétől a kisvállalkozások, amelyek 60 ezer eurót meghaladó bevételt realizálnak, vagy bizonyos tevékenységeket folytatnak, 3 százalékos adókulcsot fizetnek. Ezek a tevékenységek magukban foglalják többek között a számítógépes játékok kiadását, a szoftverfejlesztést, vendéglátást, és egészségügyi szolgáltatásokat. Azok a mikrovállalkozások, amelyek e küszöb alatti bevételeket realizálnak, továbbra is 1%-os adókulcs alá esnek, kivéve, ha az említett tevékenységeket végzik.

Márciusban az Európai Bizottság képviselői Bukarestben tárgyaltak a román Nemzeti Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv (PNRR) végrehajtásáról. A megbeszélések során kiemelten foglalkoztak azokkal a célokkal, amelyek még nem teljesültek, különösen a mikrovállalkozásokra vonatkozó szabályozás alkalmazási körének csökkentésével kapcsolatban. Az Európai Bizottság úgy ítélte meg, hogy a román kormány által hozott intézkedések nem elegendőek a mikrovállalkozások számának jelentős csökkentésére. A felek megegyeztek, hogy a mikrovállalkozásokra vonatkozó adózási rendszerben alkalmazandó éves bevételi határ továbbra is vita tárgyát képezi a Bizottság és a román szakértők között, mint a PNRR harmadik kifizetési kérelmének értékelésének része. A Bizottság merev álláspontot foglalt el a 500.000 eurós plafon csökkentésével kapcsolatban, míg a kormány a választások miatt nem kívánja ezt a lépést megtenni ebben az időszakban. Románia így gyenge pozícióból indul az új intézkedések megtárgyalására a költségvetési hiány csökkentése érdekében, hiszen az ország ESA szerinti hiánya 2023-ban 6,6%-ra nőtt a 2022-es 6,3%-ról, annak ellenére, hogy csökkennie kellett volna.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!