Jelentősen csökkent a romániai mikrovállalkozások száma az új adózási szabályozások hatására

2024. május 10. – 12:11

Másolás

Vágólapra másolva


Az elmúlt évben a román kormány több korlátozást is bevezetett a mikrovállalkozások adóztatási rendszerében, amelyek jelentős hatással voltak a ezeknek számára. Például egy 500 ezer eurós bevételi plafont állapítottak meg, amely a mikrovállalkozásokra és a kapcsolódó vállalkozásokra vonatkozik, továbbá korlátozták, hogy egy részvényes hány kisvállalkozásban bírhat több mint 25 százalékos részesedéssel – ezt az előző háromról egyre csökkentették.

A Profit.ro gazdasági portál összefoglalója szerint ezen intézkedések eredményeként jelentős csökkenést tapasztaltak a mikrovállalkozások számában. 2023 decemberében még 495.448 aktív kisvállalkozás működött, míg 2024 májusára ez a szám 413.466-ra csökkent, ami közel 16,5%-os visszaesést jelent. Az új korlátozások hatására a teljes mikrovállalkozások száma (beleértve az inaktív vállalkozásokat is) 73.389-cel csökkent 2023 végétől 2024 április 22-ig, azaz 692.440-ről 619.051-re.

A mikrovállalkozások adóztatási rendszerében történt változások mellett, az adókulcsok is módosultak. 2024 január 1-jétől a kisvállalkozások, amelyek 60 ezer eurót meghaladó bevételt realizálnak, vagy bizonyos tevékenységeket folytatnak, 3 százalékos adókulcsot fizetnek. Ezek a tevékenységek magukban foglalják többek között a számítógépes játékok kiadását, a szoftverfejlesztést, vendéglátást, és egészségügyi szolgáltatásokat. Azok a mikrovállalkozások, amelyek e küszöb alatti bevételeket realizálnak, továbbra is 1%-os adókulcs alá esnek, kivéve, ha az említett tevékenységeket végzik.

Márciusban az Európai Bizottság képviselői Bukarestben tárgyaltak a román Nemzeti Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv (PNRR) végrehajtásáról. A megbeszélések során kiemelten foglalkoztak azokkal a célokkal, amelyek még nem teljesültek, különösen a mikrovállalkozásokra vonatkozó szabályozás alkalmazási körének csökkentésével kapcsolatban. Az Európai Bizottság úgy ítélte meg, hogy a román kormány által hozott intézkedések nem elegendőek a mikrovállalkozások számának jelentős csökkentésére. A felek megegyeztek, hogy a mikrovállalkozásokra vonatkozó adózási rendszerben alkalmazandó éves bevételi határ továbbra is vita tárgyát képezi a Bizottság és a román szakértők között, mint a PNRR harmadik kifizetési kérelmének értékelésének része. A Bizottság merev álláspontot foglalt el a 500.000 eurós plafon csökkentésével kapcsolatban, míg a kormány a választások miatt nem kívánja ezt a lépést megtenni ebben az időszakban. Románia így gyenge pozícióból indul az új intézkedések megtárgyalására a költségvetési hiány csökkentése érdekében, hiszen az ország ESA szerinti hiánya 2023-ban 6,6%-ra nőtt a 2022-es 6,3%-ról, annak ellenére, hogy csökkennie kellett volna.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!