Románia államadóssága új rekordot döntött, meghaladta a GDP 52 százalékát

2024. május 1. – 08:06

Másolás

Vágólapra másolva

Románia államadóssága 40 milliárd lejjel nőtt 2024 februárjában: 801,69 milliárd lejről 841,29 milliárd lejre, a Profit.ro által elemzett adatok szerint. E jelentős növekedés oka, hogy a pénzügyminisztérium az év elején az egész évre vonatkozó finanszírozási szükségletek nagy részét hitelfelvétellel fedezte. Ezt követően a kormány az év folyamán nagyobb összegeket fizet a tartozások törlesztésére, amely csökkenteni fogja az adósság hatását.

Februárban a román államadósság a GDP 52,4 százalékát tette ki, míg januárban az eredetileg bejelentett 50,2 százalékot később 49,9 százalékra módosították. A kormány 2024-re a GDP 48,7 százalékára, 2025-re 49,9 százalékra és 2026-ra 50,6 százalékra becsüli az adósságrátát. A törvény szerint, ha az adósság meghaladja a GDP 50 százalékát, a kormánynak csökkentenie kellene a kiadásokat, bár a gyakorlatban gyakran adnak maguknak mentességet a fiskális felelősségi törvény alól.

A 2024-es finanszírozási terv szerint a kormány 181 milliárd lejt tervez kölcsönözni, hogy fedezze a lejáró adósságokat és a költségvetési hiányt. A tervezett finanszírozás 36 százalékát már biztosították február 29-ig. Az állami adósság összetétele magában foglalja a Nemzeti Újjáépítési és Reziliencia Terv (PNRR) végrehajtásához nyújtott finanszírozást is, ami pozitív hatással lesz a kamatköltségekre és a költségvetési hiányra a következő években.

Románia jelentős európai finanszírozást kap a 2021-2027-es Kohéziós Politikából, összesen 31,35 milliárd eurót, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Mechanizmusra elkülönített alapokból pedig 27 milliárd eurót, amelyből 12,1 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, és 14,9 milliárd euró kölcsön formájában érkezik az országba. Az európai finanszírozás segíti a fontos gazdasági ágazatokban (pl. infrastruktúra, oktatás, egészségügy) történő reformokat és beruházásokat, elősegítve ezzel a gazdaság fenntartható növekedési potenciáljának növelését.

Az államadósság emelkedése mindig odafigyelést igényel, de nem minden esetben okoz közvetlen aggodalmat. Az adósság mértékének értékeléséhez több tényezőt is figyelembe kell venni: Románia esetében a GDP-hez viszonyított adósságarány 52,4 százalékra emelkedett, ez az arány azonban még mindig elfogadható határokon belül van, ha összehasonlítjuk más országokkal. Az Európai Unióban például sok ország működik magasabb adósságszintekkel is. Ha az adósság növekedése összefügg azzal, hogy a kormány beruházásokat finanszíroz, amelyek hosszú távon növelik a gazdasági potenciált és a GDP-t, ez pozitív hatású lehet. Az adósság növekedése problémás lehet, ha nem járul hozzá a gazdaság növekedéséhez.

Összességében, bár az adósság növekedése indokolttá teszi a helyzet folyamatos monitorozását, a jelenlegi körülmények között Románia adósságszintje még kezelhetőnek tűnik. Fontos, hogy a kormány fenntartsa a gazdasági reformokat és beruházásokat, amelyek hosszú távon biztosíthatják a gazdasági növekedést és az adósság fenntartható szinten tartását.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!