Lengyelországból Romániába költözteti egyik gyárát a Michelin

2024. április 22. – 12:39

Másolás

Vágólapra másolva

A francia Michelin óriáscég termelésének egy részét Lengyelországból Romániába helyezi át, írja a Profit.ro. A portál szerint a közel 30 milliárd eurós éves árbevétellel rendelkező gumiabroncsgyártó bezárja a lengyelországi Olsztynban működő, tehergépkocsiknak abroncsot gyártó üzemét, ahol mintegy 430 alkalmazott dolgozik, és a román piacon tapasztalható alacsonyabb költségekre hivatkozva Romániába helyezi át a termelést.

A Michelin, amely világszerte mintegy 123 000 embert foglalkoztat, 2001 augusztusában kezdte meg működését Romániában. Jelenleg mintegy 4000 embert foglalkoztat Romániában, három gyárat működtet (kettőt Zilahon és egyet Magyarfenesen), illetve értékesítési hálózatot is fenntart.

A Profit.ro szerint 2005 óta Románia a Michelin Albániában, Bulgáriában, Horvátországban, Boszniában, Macedóniában, Montenegróban és Szerbiában folytatott kereskedelmi tevékenységének regionális központja.

Most, hogy a francia konszern bezárja lengyelországi üzemét, azt ígéri, hogy 430 alkalmazottját nem bocsátja el, hanem áthelyezi őket a vállalat más telephelyeire. A francia autóipari óriásnak több gyára is van Olsztynban, egyebek között személy- és haszongépjármű-abroncsokat gyártó üzem és mezőgazdasági abroncsokat gyártó üzem is.

A Profit.ro emlékeztet: a Michelin tavaly év végén bejelentette három németországi gyártóüzem bezárását és ügyfélszolgálati központjának Lengyelországba történő áthelyezését, arra hivatkozva, hogy „németországi tevékenységeik nem versenyképesek az európai és exportpiacokon”.

A vállalat akkor úgy döntött, hogy 2025 végéig bezárja a karlsruhei, trieri és hamburgi üzemeit, ami 1532 alkalmazottat érint.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!