Bukarest után Kolozsváron és Temesváron a legnagyobbak a nettó átlagbérek

2024. április 19. – 15:55

Másolás

Vágólapra másolva

A legújabb hivatalos és iparági jelentések alapján Bukarest, Kolozsvár és Temesvár dominálnak a magas átlagfizetések és álláshirdetések számának tekintetében Romániában. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint a februári nettó átlagbér elérte a 4876 lejt, ami 0,3%-os növekedést jelent 2024 januárhoz képest, és 14,2%-kal magasabb az előző év azonos időszakához képest. Önmagában a jövedelmek növekedése pozitív tendenciákra utal, a gond viszont az, hogy a magas infláció gyakorlatilag teljes mértékben semlegesítette ezt az előrelépést az átlagfizetésekben.

Az Economedia portál beszámolója szerint a legmagasabb fizetések az informatikai szolgáltatási szektorban figyelhetők meg, ahol az átlagfizetés 11297 lej. Ezzel szemben a ruházati gyártásban dolgozók átlagosan csak 2729 lejt keresnek havonta. A nagyvárosokban az álláshirdetések számának növekedése is jelentős, amit a BestJobs platform márciusi adatai is megerősítenek: több mint 1 millió jelentkezés érkezett a hónapban, ebből 250 ezer teljes távmunkára.

A statisztikai intézet egy Románia-térképet is közzétett, amelyen meg lehet figyelni, hogy megyénként hogyan változik a nettó átlagkereset:

Forrás: Országos Statisztikai Intézet
Forrás: Országos Statisztikai Intézet

A legjobban fizetett szakmák Románia nagyvárosaiban

Bukarest továbbra is az élen áll, a Salesforce fejlesztők 4500 és 5000 euró közötti nettó fizetéssel. Az információbiztonsági elemzők és a Linux rendszermérnökök is kiváló fizetést kapnak, az előbbiek 3000 és 3500 euró, míg az utóbbiak 2000 és 4000 euró közötti összegeket vihetnek haza.

Temesváron a legkeresettebbek a DevOps mérnökök (szoftverfejlesztési és üzemeltetési mérnökök), akik 2690 és 2975 euró közötti fizetést kapnak, míg az ipari villanyszerelők és a létesítményi projektmenedzserek fizetése is meghaladja a 2400 eurót.

Kolozsváron Java fejlesztőket keresnek 2350 és 2595 euró közötti bérezést ajánlva, de a szervíztechnikusok és a tűzvédelmi berendezések mérnökei szintén jelentős, 2500 euró fölötti fizetést kaphatnak.

Brassóban a SAP (vállalatirányítási szoftverrendszer) elemzőknek 3000 és 3200 euró közötti fizetést kínálnak, míg az értékesítési menedzserek és menedzsment fejlesztéssel foglalkozóknak is 2000 euró fölötti havi nettót ígérnek.

Ploieştinek is jelentős fizetési ajánlatai vannak a CAD/CAM tervezőmérnökök és értékesítési menedzserek számára, akik 1400 és 2500 euró közötti fizetést kaphatnak.

Ezek az adatok világosan mutatják, hogy Románia nagyvárosai jelentős lehetőségeket kínálnak a magasan képzett munkaerő számára, különösen az informatikai, mérnöki és értékesítési területeken.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!