Olcsóbb lesz a gáz és az áram, állítja az energiaügyi miniszter

2024. április 9. – 08:45

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő hónaptól sokan árcsökkentést fognak tapasztalni, különösen a gáz esetében, de az elektromos energia esetében is – jelentette ki hétfőn Sebastian Burduja energiaügyi miniszter.

A tárcavezetőt arról kérdezték egy sajtótájékoztatón, megtörténhet-e, hogy ismét módosulnak az energiaár-plafonok, írja az Agerpres.

Burduja azt felelte, 'jelenleg' ez nincs tervben, egyelőre a nemrég elfogadott jogszabály hatását kísérik figyelemmel. Kifejtette, jövő hónapban 'nagyon sok romániai lakos' energiaár-csökkenést fog tapasztalni, elsősorban a gázárak esetében, de az elektromos áram esetében is, főleg azok, akikre a kilowattóránkénti 1,3 lejes árspaka érvényes.

A kormány március 28-án, sürgősségi rendelettel törölte a 2022/22-es sürgősségi rendeletbe foglalt termelő-fogyasztói 'napfényadót', illetve módosított az energiaárak korlátozásának rendszerén, ami az energiaügyi minisztérium szerint az árak csökkenését eredményezi a következő 12 hónapban.

A minisztérium akkori közleménye szerint az áram esetében a megawattóránkénti 450 lejről 400 lejre, a földgáz esetében pedig a megawattóránkénti 150 lejről 120 lejre módosult a termelők által értékesített energia árplafonja. 'Ezeket az értékeket az energiapiac alapos elemzése és az ágazat szereplőinek konzultálása után állapították meg' – tette hozzá a tárca.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!