Olcsóbb lesz a gáz és az áram, állítja az energiaügyi miniszter

2024. április 9. – 08:45

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő hónaptól sokan árcsökkentést fognak tapasztalni, különösen a gáz esetében, de az elektromos energia esetében is – jelentette ki hétfőn Sebastian Burduja energiaügyi miniszter.

A tárcavezetőt arról kérdezték egy sajtótájékoztatón, megtörténhet-e, hogy ismét módosulnak az energiaár-plafonok, írja az Agerpres.

Burduja azt felelte, 'jelenleg' ez nincs tervben, egyelőre a nemrég elfogadott jogszabály hatását kísérik figyelemmel. Kifejtette, jövő hónapban 'nagyon sok romániai lakos' energiaár-csökkenést fog tapasztalni, elsősorban a gázárak esetében, de az elektromos áram esetében is, főleg azok, akikre a kilowattóránkénti 1,3 lejes árspaka érvényes.

A kormány március 28-án, sürgősségi rendelettel törölte a 2022/22-es sürgősségi rendeletbe foglalt termelő-fogyasztói 'napfényadót', illetve módosított az energiaárak korlátozásának rendszerén, ami az energiaügyi minisztérium szerint az árak csökkenését eredményezi a következő 12 hónapban.

A minisztérium akkori közleménye szerint az áram esetében a megawattóránkénti 450 lejről 400 lejre, a földgáz esetében pedig a megawattóránkénti 150 lejről 120 lejre módosult a termelők által értékesített energia árplafonja. 'Ezeket az értékeket az energiapiac alapos elemzése és az ágazat szereplőinek konzultálása után állapították meg' – tette hozzá a tárca.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!