Ismét drágul a cigaretta, idén már másodszor

2024. április 9. – 11:05

Másolás

Vágólapra másolva

A kereskedőket arra figyelmeztették egyes cigarettagyártók, hogy csomagonként egy lejjel emelik az árakat, értesült a Spotmedia. Ez a második emelés az év eleje óta, miközben a jövedéki adó magasabb, mint a tavalyi volt. Adótanácsadók azonban arra figyelmeztetnek, hogy az ismételt áremelések az illegális cigarettakereskedelem növekedéséhez vezethetnek.

Az év elején a kormány 1000 szál cigarettára közel 673 lejes jövedéki adót állapított meg, ami magasabb, mint tavalyi. Április 1-je óta a pénzügyminisztérium emelte a jövedéki adó egyik összetevőjét, de anélkül, hogy ez a teljes összeget befolyásolta volna. Néhány cigarettagyártó azonban bejelentette, hogy emelni fogja az árakat, a kiskereskedők pedig a múlt hét közepén már meg is kapták listákat az egyes cigarettamárkák megemelt áraival. Eszerint alapvetően minden egyes doboz cigaretta egy lejjel fog drágulni.

„Megérkeztek az értesítések, ez már a második áremelés. Januárban egy lejjel emeltük az árakat, most pedig újabb egy lejjel. Nem kérdezik meg tőlünk, hogy elégedettek vagyunk-e a vételárral, elégedettek vagyunk-e az eladási árral. Ha nem tetszik, akkor nem árulunk többé cigarettát” – idézi a Spotmedia Feliciu Paraschivot, a Kis- és Középkereskedők Szövetségének alelnökét.

A cigarettagyártók mindeddig nem közölték nyilvánosan az áremelések okát. Egyelőre az elektromos cigaretták árát nem emelik.

A közgazdászok ugyanakkor nem zárják ki, hogy a jövedéki adó emelésével a feketekereskedelem is megnő. „Fennáll a veszélye annak, hogy a feketepiac növekedni fog. A cigaretta jövedéki adója az áfával együtt a teljes eladási ár 60-70%-át teszi ki. Minél magasabb az adó, annál inkább nő a hajlam ennek kijátszására” – magyarázta Adrian Bența adótanácsadó.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!