Ismét drágul a cigaretta, idén már másodszor

2024. április 9. – 11:05

Másolás

Vágólapra másolva

A kereskedőket arra figyelmeztették egyes cigarettagyártók, hogy csomagonként egy lejjel emelik az árakat, értesült a Spotmedia. Ez a második emelés az év eleje óta, miközben a jövedéki adó magasabb, mint a tavalyi volt. Adótanácsadók azonban arra figyelmeztetnek, hogy az ismételt áremelések az illegális cigarettakereskedelem növekedéséhez vezethetnek.

Az év elején a kormány 1000 szál cigarettára közel 673 lejes jövedéki adót állapított meg, ami magasabb, mint tavalyi. Április 1-je óta a pénzügyminisztérium emelte a jövedéki adó egyik összetevőjét, de anélkül, hogy ez a teljes összeget befolyásolta volna. Néhány cigarettagyártó azonban bejelentette, hogy emelni fogja az árakat, a kiskereskedők pedig a múlt hét közepén már meg is kapták listákat az egyes cigarettamárkák megemelt áraival. Eszerint alapvetően minden egyes doboz cigaretta egy lejjel fog drágulni.

„Megérkeztek az értesítések, ez már a második áremelés. Januárban egy lejjel emeltük az árakat, most pedig újabb egy lejjel. Nem kérdezik meg tőlünk, hogy elégedettek vagyunk-e a vételárral, elégedettek vagyunk-e az eladási árral. Ha nem tetszik, akkor nem árulunk többé cigarettát” – idézi a Spotmedia Feliciu Paraschivot, a Kis- és Középkereskedők Szövetségének alelnökét.

A cigarettagyártók mindeddig nem közölték nyilvánosan az áremelések okát. Egyelőre az elektromos cigaretták árát nem emelik.

A közgazdászok ugyanakkor nem zárják ki, hogy a jövedéki adó emelésével a feketekereskedelem is megnő. „Fennáll a veszélye annak, hogy a feketepiac növekedni fog. A cigaretta jövedéki adója az áfával együtt a teljes eladási ár 60-70%-át teszi ki. Minél magasabb az adó, annál inkább nő a hajlam ennek kijátszására” – magyarázta Adrian Bența adótanácsadó.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!