Vizsgálatot indított az EB egy napelemparkok építésére vonatkozó licit miatt

2024. április 3. – 16:34

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság szerdán bejelentette, hogy két vizsgálatot indított egy romániai közbeszerzési eljárással kapcsolatban, miután felmerült a gyanú, hogy az ajánlattevők egy része külföldi szubvenciókban részesült, és így tisztességtelen előnyhöz jutott.

Az uniós testület közleménye szerint a közbeszerzési eljárást a részben állami tulajdonú PARC fotovoltaic Rovinari Est vállalat hirdette meg egy 110 MW beépített teljesítményű napelempark tervezésére, építésére és üzemeltetésére. Ezt a beruházást részben az EU Modernizációs Alapja finanszírozza, írja az Agerpres.

A múlt év végén a romániai vállalathoz nyolc ajánlat érkezett. Az Európai Bizottság pedig úgy ítélte meg, hogy indokolt vizsgálatot indítani két ajánlattevő esetében, mivel elegendő jel utalt arra, hogy mindketten a belső piaci versenyt torzító, Unión kívülről származó támogatásban részesültek.

A külföldi támogatásokról szóló rendelet szerint a vállalatok kötelesek jelenteni az Európai Bizottságnak részvételüket azokban a közbeszerzési eljárásokban, amelyekben a szerződés becsült értéke legalább 250 millió euró. Kötelesek jelenteni azt is, ha a részvételüket megelőző három évben legalább 4 millió euró támogatásban részesültek EU-n kívüli országoktól.

Az egyik vizsgálat az Enevo csoport és a LONGi Solar Technologie GmbH. társulása ellen indult, a másik Shanghai Electric UK Co. Ltd. és a Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd. konzorciuma ellen. Az utóbbi két cég egy kínai állami vállalat tulajdona.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!