Tavaly újabb 5 százalékkal csökkent a sörfogyasztás Romániában

2024. április 3. – 09:05

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai sörpiac 2023-ban tovább csökkent: 15 millió hektolitert értékesítettek, 5 százalékkal kevesebbet, mint előző évben – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján a Romániai Sörgyártók Egyesületének igazgatója.

Julia Leferman a piac visszaesését a jövedéki adó növekedésével és az ukrajnai háború elhúzódásával magyarázta, ami megnehezíti a nyersanyagellátást és emeli a termelési költségeket, írja az Agerpres.

Emlékeztetett arra, hogy tavaly a romániai sörpiac már a második éve zsugorodott. A visszaesés 2022 augusztusától kezdődött, amikor a kormány a korábbi kiszámítható gyakorlattal szakítva nem az év elején, hanem a pénzügyi év közepén emelt a jövedéki adón. Ezután 2023. január elsejétől újabb 6 százalékkal növelte a jövedéki adót, ami így összesen 11 százalékkal emelkedett a 2022. január elsejei szinthez képest – részletezte.

Felidézte, hogy idén január elsején újabb 10 százalékos adóemelés következett. Így mára már Romániában a sör jövedéki adójának szintje 18 százalékkal magasabb, mint Németországban, miközben a hazai vásárlóerő az egyharmada a németországinak.

Julia Leferman elmondta, az iparág képviselői tárgyalásokat kezdeményeztek a pénzügyminisztériummal egy olyan törvénymódosításról, amely kiszámíthatóságot biztosít a sörgyártóknak a jövedéki adó tekintetében.

Hangsúlyozta, hogy a hazai sörgyártásban nincs adócsalás, az iparág több mint 311 millió eurót fizetett be tavaly az állami költségvetésbe, közel 9 százalékkal magasabb összeget, mint 2022-ben. Ebből a jövedéki adó 142 millió euró volt, ami az előző évinél 6 százalékkal nagyobb összeg.

Beszámolt arról, hogy a hazai piac 90 százalékát képviselő Romániai Sörgyártók Egyesületébe tömörült vállalatok a múlt évben 2022-höz képest 50 százalékkal növelték a beruházásaikat. A tavaly befektetett összegből 117 millió eurót a betétdíjas visszaváltási rendszer beindításának költségei tettek ki.

Kitért arra is, hogy a román sörpiac kifejezetten helyi piac, mivel a Romániában fogyasztott sör több mint 97 százalékát helyben, helyi alapanyagokból, helyi munkaerővel állítják elő.

Az italfajtákat tekintve továbbra is a láger sör uralta tavaly a piacot a Romániában fogyasztott sör teljes mennyiségének 93 százalékával. Ugyanakkor az alkoholmentes sör fogyasztása 5,4 százalékkal nőtt, folytatva az előző évi tendenciákat – ismertette az adatokat a Romániai Sörgyártók Egyesületének igazgatója.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!