Tavaly újabb 5 százalékkal csökkent a sörfogyasztás Romániában

2024. április 3. – 09:05

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai sörpiac 2023-ban tovább csökkent: 15 millió hektolitert értékesítettek, 5 százalékkal kevesebbet, mint előző évben – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján a Romániai Sörgyártók Egyesületének igazgatója.

Julia Leferman a piac visszaesését a jövedéki adó növekedésével és az ukrajnai háború elhúzódásával magyarázta, ami megnehezíti a nyersanyagellátást és emeli a termelési költségeket, írja az Agerpres.

Emlékeztetett arra, hogy tavaly a romániai sörpiac már a második éve zsugorodott. A visszaesés 2022 augusztusától kezdődött, amikor a kormány a korábbi kiszámítható gyakorlattal szakítva nem az év elején, hanem a pénzügyi év közepén emelt a jövedéki adón. Ezután 2023. január elsejétől újabb 6 százalékkal növelte a jövedéki adót, ami így összesen 11 százalékkal emelkedett a 2022. január elsejei szinthez képest – részletezte.

Felidézte, hogy idén január elsején újabb 10 százalékos adóemelés következett. Így mára már Romániában a sör jövedéki adójának szintje 18 százalékkal magasabb, mint Németországban, miközben a hazai vásárlóerő az egyharmada a németországinak.

Julia Leferman elmondta, az iparág képviselői tárgyalásokat kezdeményeztek a pénzügyminisztériummal egy olyan törvénymódosításról, amely kiszámíthatóságot biztosít a sörgyártóknak a jövedéki adó tekintetében.

Hangsúlyozta, hogy a hazai sörgyártásban nincs adócsalás, az iparág több mint 311 millió eurót fizetett be tavaly az állami költségvetésbe, közel 9 százalékkal magasabb összeget, mint 2022-ben. Ebből a jövedéki adó 142 millió euró volt, ami az előző évinél 6 százalékkal nagyobb összeg.

Beszámolt arról, hogy a hazai piac 90 százalékát képviselő Romániai Sörgyártók Egyesületébe tömörült vállalatok a múlt évben 2022-höz képest 50 százalékkal növelték a beruházásaikat. A tavaly befektetett összegből 117 millió eurót a betétdíjas visszaváltási rendszer beindításának költségei tettek ki.

Kitért arra is, hogy a román sörpiac kifejezetten helyi piac, mivel a Romániában fogyasztott sör több mint 97 százalékát helyben, helyi alapanyagokból, helyi munkaerővel állítják elő.

Az italfajtákat tekintve továbbra is a láger sör uralta tavaly a piacot a Romániában fogyasztott sör teljes mennyiségének 93 százalékával. Ugyanakkor az alkoholmentes sör fogyasztása 5,4 százalékkal nőtt, folytatva az előző évi tendenciákat – ismertette az adatokat a Romániai Sörgyártók Egyesületének igazgatója.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!