A Transilvania Bank 350 millió euróért vásárolja fel az OTP Bank Romániát

2024. február 9. – 15:53

Másolás

Vágólapra másolva

20 éves romániai jelenlét után az OTP Csoport eladja az OTP Bank Romániát a román bankpiac vezetőjének, a Transilvania Banknak – írta közleményében a Transilvania Bank.

Közleményükben azt írták, a Transilvania Bank megállapodást írt alá az OTP Csoporttal az OTP Bank Romania-ban lévő részvények száz százalékának megvásárlásáról. A megállapodás eredményeképpen az OTP Csoport eladja romániai leányvállalatait, ami a romániai piacról való kivonulását jelenti.

A tranzakció lezárása néhány hónapon belül várható, miután megkapta a nemzeti bank és a Versenytanács jóváhagyását. A Transilvania Bank által fizetendő teljes ár 347,5 millió euró.

A hatóságok jóváhagyását követően a Transilvania Bank egyesül az OTP Bank Romániával. A Transilvania Bank Csoportba való integráció befejezéséig az OTP Csoport zökkenőmentes átmenetet biztosít az ügyfelek és a munkavállalók számára.

„Addig az OTP Bank Románia és leányvállalatai továbbra is teljesítik az ügyfelekkel szemben vállalt kötelezettségeiket és a legmagasabb szintű szolgáltatást nyújtják” – írták közleményükben.

Hozzátették, ebben a szakaszban az OTP Bank Románia ügyfeleinek nem kell lépéseket tenniük, az OTP Romániával való kapcsolatukban ugyanazokat a feltételeket élvezik, mint korábban.

A bank továbbra is elkötelezett a Bethlen Gábor Alapítvány mellett, és továbbra is a meglévő feltételek mellett dolgozik majd ügyfeleivel, beleértve szükség esetén a többnyelvű/többnyelvű szolgáltatásokat is.

Horia Ciorcilă, a Transilvania Bank igazgatótanácsának elnöke szerint a Transilvania Bank Csoport számára az OTP Csoport romániai üzletágának felvásárlása lehetőséget jelent arra, hogy megerősítsék vezető piaci pozíciójukat, és hozzájáruljanak a romániai bankpiac konszolidációjához.

„Folytatjuk a bank organikus növekedésére vonatkozó ambiciózus terveinket, és továbbra is érdeklődünk a jövőbeli akvizíciós lehetőségek iránt. Köszönjük az OTP Csoport csapatának azt, amit hazánkban felépítettek, és a pozitív eredményekhez vezető pragmatikus megbeszéléseket. Üdvözöljük az OTP Bank Romania ügyfeleit és munkatársait a BT-nél” – mondta Horia Ciorcilă.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója azt mondta, az OTP 20 év alatt hosszú utat járt be Romániában, jelentős organikus növekedést ért el, de egyre világosabbá vált számukra, hogy stratégiai növekedési céljaikat akvizíciók nélkül nem tudjuk elérni, és erre a jövőben kevés esélyt láttak.

„Bízom abban, hogy az OTP ügyfelei továbbra is részesülni fognak a magas színvonalú szolgáltatásokból és a modern pénzügyi termékekből” – mondta Csányi.

Az OTP Bank Románia 2,64%-os piaci részesedéssel rendelkezik az eszközök alapján, közel 420.000 egyéni ügyféllel, több mint 22.000 vállalati és mikro-, kis- és középvállalkozásos ügyféllel, 1800 alkalmazottal és 96 fiókkal.

A Transilvania Bank a legnagyobb bank Délkelet-Európában. Univerzális bankként a pénzügyi szektor valamennyi szegmensét és üzletágát lefedi. Romániai piaci részesedése 20%, több mint 4 millió ügyféllel, mintegy 10 000 alkalmazottal, korszerű online banki megoldásokkal és erős országos fiókhálózattal rendelkezik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!