Ennyire emelkedett novemberben a nettó átlagbér Romániában

2024. január 12. – 13:08

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly novemberben októberhez viszonyítva 73 lejjel (1,6 százalékkal) 4765 lejre emelkedett a nettó átlagbér Romániában – közölte pénteken az Agerpres az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai alapján.

A bruttó átlagbér 7766 lej volt novemberben, 257 lejjel (3,4 százalékkal) nagyobb, mint egy hónappal korábban.

A legnagyobb nettó átlagbért – 10.935 lejt – az IT ágazatban jegyezték, a legkisebbet – 2.620 lejt – a vendéglátóiparban.

Az előző év novemberéhez képest 15,1 százalékkal nőtt a nettó átlagfizetés az országban.

Novemberben a gazdasági ágazatok többségében nőtt a nettó átlagfizetés az előző hónaphoz képest. Ezt a különféle alkalmi juttatások, a természetbeni és pénzbeli juttatások, valamint a nettó nyereségből származó összegek és egyéb juttatások (beleértve az utalványokat is) növekedése befolyásolta. A nettó átlagbér emelkedéséhez a vállalatok bevételeinek növekedése is hozzájárult – közölte az INS.

A legnagyobb mértékben – 15,8 százalékkal – a gépgyártásban nőtt az átlagbér, a legjelentősebb – 5,8 százalékos – csökkenést pedig a mezőgazdaságban jegyezték.

Ami a közalkalmazotti szférát illeti, a tanügyben 0,3 százalékkal, a közigazgatásban 1,7 százalékkal nőtt, az egészségügyben és a szociális ellátásban 0,2 százalékkal csökkent a nettó átlagbér novemberben októberhez viszonyítva.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!