A karácsonyi időjárás ajándéka: ingyenesen kapták néhány órán keresztül az energiát a háztartások

2023. december 27. – 11:49

Másolás

Vágólapra másolva

A megújuló energiaforrásokból előállított energia nagy mennyiségű termelése és a meleg időjárás, valamint az ünnepi szünet miatti alacsony fogyasztás mind hozzájárult ahhoz, hogy a karácsonyi napok egy részében gyakorlatilag ingyenes volt a szolgáltatott áram, néhány idősávban pedig negatív volt az ár – derül ki a Profit.ro által elemzett adatokból.

Mi több, Románia még energiát is ajándékozott a szomszédos országoknak. Így egész vasárnapról hétfőre virradó éjszaka, éjféltől reggel 9 óráig gyakorlatilag 0 lej/MWh volt a másnapra szóló energia ára a romániai villamosenergia- és földgázpiac üzemeltetőjének, az OPCOM-nak a platformján. A hajnali 2 és 5 óra közötti intervallumban pedig maguk a termelők fizettek az energiájuk átvételéért, ugyanis a villamosenergia ára negatív tartományba lépett. A 11-15 órai intervallumban ismét 0 lej/MWh közelében volt az ár.

A jelenség magyarázata egyrészt egyrészt alacsony fogyasztásban rejlik, mindössze 5000 MW volt az óránkénti átlag, a maximumot 18 órakor mérték, és akkor 5800 MW volt. ez gyakorlatilag a fele egy átlagos téli nap maximális fogyasztásának, ami annak köszönhető, hogy nem volt ipari fogyasztás az ünnep miatt, és csak a háztartási szükségleteket kellett ellátni.

Másrészt a hétfő rendkívül kedvező nap volt a megújuló energia szempontjából, mivel napos és szeles idő volt szerte az országban. Délelőtt fél 12-kor a szélenergia-termelés 2200 MW volt, a napenergia pedig 430 MW, összesen 2630 MW, ami az akkori 4900 MW-os áramfogyasztás több mint 54%-át jelentette.

Ennek eredményeképpen Románia karácsony napján áramot ajándékozott a szomszédos országoknak, a nettó export 12.30 körül megközelítette a 3000 MW-ot. A A másnapi villamosenergia-piacon (PZU) karácsony napján a villamos energia átlagára 4 €/MWh volt. A hazai helyzet egyébként nem kirívó, Európa-szerte hasonló jelenség volt tapasztalható: Franciaországban, Belgiumban és Németországban az átlagár még a 0 €/MWh-t is elérte.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!