Málta után Romániában a legolcsóbb a benzin az EU-ban

2023. december 7. – 14:15

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság legfrissebb heti olajárjelentése szerint Málta a legolcsóbb ország az EU-ban a benzin és a gázolaj átlagos eladási ára tekintetében. Máltán a benzin literenkénti ára 1,34 euró, a gázolajé pedig 1,21 euró, ami tartalmazza az adókat is. Megjegyzendő, hogy Málta az adózás szempontjából még mindig adóparadicsomnak számít, annak ellenére, hogy az elmúlt években az EU Máltára is kevésbé laza adórendszert vetett ki, mint korábban a mediterrán országra.

Bár Románia nem adóparadicsom, a máltai benzinárakhoz nagyon közel van, írja az Economedia. Nálunk 1,344 euróért adják literenként a benzint, a gázolaj viszont drágább, 1,45 euró literenként.

Bulgária szintén nagyon olcsó üzemanyagot árul. Bulgária szomszédos országában a benzint 1,37 euróért adják literenként, a gázolajat pedig 1,38 euróért. Luxemburg egy másik megfizethető ország az autósok számára. Itt a benzin és a gázolaj is 1,5 euróba kerül literenként.

A skála másik végén Hollandia, Dánia, Franciaország, Belgium és Olaszország állnak. A legdrágább Hollandia, ahol a benzin literje 1,93 euróba, a dízel pedig 1,76 euróba kerül.

Az üzemanyagadó az egyes uniós országokban igen eltérő, a magas adóztatás alapesetben drágítja az üzemanyagot.

Romániában egy liter benzin vagy gázolaj árának mintegy 50 százaléka az államhoz kerül jövedéki adó, áfa és egyéb adók formájában, a fennmaradó 50 százalék pedig az olajvállalat költségeit és a haszonkulcsot teszi ki.

Az üzemanyag jövedéki adóját nem az ár százalékában, hanem fix összegben számítják ki. Az adótörvénykönyv előírja, hogy az üzemanyag jövedéki adóját minden év elején kiigazítsák.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!