Románia csatlakozott a Nemzetközi Napenergia Szövetséghez, hogy aktívan hozzájáruljon a globális zöld átálláshoz

2023. december 3. – 12:59

Másolás

Vágólapra másolva

Sebastian Burduja energiaügyi miniszter aláírta vasárnap Románia csatlakozását a Nemzetközi Napenergia Szövetséghez (ISA) – közölte a szaktárca tájékoztatás alapján az Agerpres.

Az eseményre az ENSZ 28. éghajlatváltozási konferenciája keretében került sor, amelynek az Egyesült Arab Emírségek ad otthont.

A minisztérium közleménye szerint Románia a 123. országként csatlakozik a Nemzetközi Napenergia Szövetséghez, hogy aktívan hozzájáruljon a globális zöld átálláshoz. Sebastian Burduja történelmi fontosságúnak nevezte Románia ISA-csatlakozását, amellyel az ország megerősítette elköteleződését amellett, hogy a fenntartható energiatermelés fejlesztésével aktívan hozzájáruljon a környezetvédelemhez és a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

Klaus Iohannis államfő az eseményen leszögezte, a Nemzetközi Napenergia Szövetséghez történő csatlakozással nő Románia energiabiztonsága. Ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy a csatlakozással Romániának szélesebb körű és mélyrehatóbb együttműködése lesz a szövetség titkárságának otthont adó Indiával, valamint az éghajlatváltozás lassításában érdekelt más országokkal.

Az elnök elmondta, Romániának fontos célja, hogy bővítse napenergia-kapacitását és javítsa a megfizethető napenergiához való hozzáférést. Az ország 2030-ig a 8 gigawattot meghaladó beépített kapacitás elérésére számít, ami a megújuló energiaforrásból származó villamos energia 24 százalékát tenné ki. Iohannis beszélt arról is, hogy idén szeptemberre a romániai villamosenergia-hálózatra csatlakozott termelő-fogyasztók (prosumerek) száma megközelítette a 97 ezret, és termelőkapacitásuk meghaladta az 1,2 gigawattot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!