Románia csatlakozott a Nemzetközi Napenergia Szövetséghez, hogy aktívan hozzájáruljon a globális zöld átálláshoz

2023. december 3. – 12:59

Másolás

Vágólapra másolva

Sebastian Burduja energiaügyi miniszter aláírta vasárnap Románia csatlakozását a Nemzetközi Napenergia Szövetséghez (ISA) – közölte a szaktárca tájékoztatás alapján az Agerpres.

Az eseményre az ENSZ 28. éghajlatváltozási konferenciája keretében került sor, amelynek az Egyesült Arab Emírségek ad otthont.

A minisztérium közleménye szerint Románia a 123. országként csatlakozik a Nemzetközi Napenergia Szövetséghez, hogy aktívan hozzájáruljon a globális zöld átálláshoz. Sebastian Burduja történelmi fontosságúnak nevezte Románia ISA-csatlakozását, amellyel az ország megerősítette elköteleződését amellett, hogy a fenntartható energiatermelés fejlesztésével aktívan hozzájáruljon a környezetvédelemhez és a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

Klaus Iohannis államfő az eseményen leszögezte, a Nemzetközi Napenergia Szövetséghez történő csatlakozással nő Románia energiabiztonsága. Ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy a csatlakozással Romániának szélesebb körű és mélyrehatóbb együttműködése lesz a szövetség titkárságának otthont adó Indiával, valamint az éghajlatváltozás lassításában érdekelt más országokkal.

Az elnök elmondta, Romániának fontos célja, hogy bővítse napenergia-kapacitását és javítsa a megfizethető napenergiához való hozzáférést. Az ország 2030-ig a 8 gigawattot meghaladó beépített kapacitás elérésére számít, ami a megújuló energiaforrásból származó villamos energia 24 százalékát tenné ki. Iohannis beszélt arról is, hogy idén szeptemberre a romániai villamosenergia-hálózatra csatlakozott termelő-fogyasztók (prosumerek) száma megközelítette a 97 ezret, és termelőkapacitásuk meghaladta az 1,2 gigawattot.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!