Európa-bajnokok vagyunk az áfa befizetésének elkerülésében

2023. november 22. – 10:05

Másolás

Vágólapra másolva

Az áfabegyűjtés hiányának visszaszorítása hatékony eszköz lehetne a román állami költségvetés jelentős hiányának csökkentésére – jelenti ki a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar oktatói által működtetett Romanian Economic Monitor.

Az elemzésük szerint Románia az EU tagállamai közül a legnagyobb áfabegyűjtési hiánnyal rendelkezik (36,7%), amellyel az állami költségvetés megközelítőleg 9 milliárd euró bevételtől esik el. Ezzel szemben az EU-ban az áfabegyűjtési hiány átlaga 5,3%, és vannak olyan országok, ahol ez az arány 0% körül van.

Románia egyike azon két európai országnak, ahol az áfabegyűjtés hatékonysága nem javult, hanem romlott az elmúlt 5 évben.

Az adók és járulékok beszedésének kérdéssel azután vált különösen érdekessé, hogy Marcel Ciolacu miniszterelnök és Marcel Boloș pénzügyminiszter többször is kijelentette, hogy az adóbegyűjtés hatékonyságának a növelésével kívánja fedezni az ország megnövekedett kiadásait.

„Az évente több tízmilliárd lejt eltulajdonító adócsalók megállítása a kulcsa a nyugdíjemelésekhez, az oktatáshoz és az egészségügyhöz szükséges források megszerzésének” – jelentette ki a múlt héten Marcel Ciolacu. A miniszterelnök akkor azt is kijelentette, az Országos Adóhatóság (ANAF) végre „elkezdte jól végezni a dolgát”, és az adóbeszedés közelít a kitűzött célhoz, az októberben behajtott összeg elérte a rekordnak számító 40 milliárd lejt. A kormányfő meggyőződését fejezte ki, hogy ha az adóbehajtás az év végéig a jelenlegi ütemben halad, és sikerül féken tartani a közpénzek pazarlását, akkor Románia idén teljesíteni tudja az Európai Bizottsággal egyeztetett deficitcélt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!