Miközben az EU-ban csökkent, Romániában nőtt az építőipari termelés

2023. november 20. – 15:50

Másolás

Vágólapra másolva

Az építőipari termelés szeptemberben az Európai Unióban 0,1 százalékkal nőtt, az euróövezetben pedig 0,3 százalékkal csökkent 2022 azonos időszakához képest; a tagállamok közül Romániában, Szlovéniában és Lengyelországban volt a legnagyobb a bővülés – derül ki az Eurostat hétfőn közzétett adataiból.

Ezek szerint szeptemberben a legnagyobb éves növekedést Szlovéniában (32,1 százalék), Lengyelországban (13,8) és Romániában (10,9) jegyezték, a legjelentősebb visszaesést pedig Finnországban (mínusz 6,2 százalék), Spanyolországban (mínusz 6,1) és Magyarországon (mínusz 6).

Az Eurostat adatai szerint szeptemberben az előző hónaphoz képest az építőipari termelés 0,4 százalékkal nőtt az euróövezetben és 0,5 százalékkal az Európai Unióban, miután augusztusban az euróövezetben 1,1 százalékos, az EU-ban pedig 0,8 százalékos volt a csökkenés.

Havi összevetésben szeptemberben a legnagyobb növekedést Szlovéniában (7,4 százalék), Lengyelországban (3,6) és Szlovákiában (2,3) mérték, a legjelentősebb csökkenést pedig Romániában és Magyarországon (egyaránt mínusz 1,9 százalék), Portugáliában (mínusz 1,2) és Ausztriában (mínusz 0,9).

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!