Florin Jianu: Két lejből csak egy megy az alkalmazottnak, a másikat elveszi az állam adó és illetékek formájában

2023. november 20. – 16:57

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai versenyszféra jelenleg nem tudna elviselni egy újabb minimálbér-emelést – jelentette ki az Agerpres szerint egy hétfői zilahi sajtóeseményen Florin Jianu, a Romániai Kis- és Közepes Vállalkozások Országos Tanácsának (CNIPMMR) elnöke.

A kormány legutóbb október 1-től emelte a bruttó minimálbér értékét 3 ezer lejről 3300 lejre. Az építőiparban ennél lényegesen nagyobb, 4582 lej a bruttó minimálbér, míg a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban 3436 lej.

Florin Jianu elmondta, a háromoldalú érdekegyeztető tanács keddi ülésén azok az ágazatok kerülnek terítékre, amelyekben tárgyalások indulnak majd az bérekről és más juttatásokról szóló kollektív szerződésekről, és arra számít, hogy a szakszervezetek képviselői a minimálbér újabb megemelését fogják kérni 2024. január elsejétől. „Nem hiszem, hogy létezik olyan vállalkozás, amelyik jelenleg el tudna viselni egy újabb emelést. Természetesen tárgyalhatunk majd róla, talán a jövő év közepén. Meglátjuk, hogyan alakul a gazdaság az elkövetkező időszakban” -részletezte.

A minimálbér emelése helyett inkább a munka adóterhéhez kellene hozzányúlni. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg az alkalmazottak fizetésének a fele az államkasszába kerül adók és illetékek formájában.

Rámutatott: „ha végzek egy egyszerű számítást, akkor azt látom, hogy 2 lejből 1 kerül az emberekhez, 1 pedig az államhoz az adók és illetékek révén. (…) A bérköltségek nagyon nagyok, az emberekhez kevés pénz kerül, s mindenki elégedetlen. Elégedetlen a vállalkozó is, akit a nagy költségek terhelnek, de a munkavállaló is. Az örökös haszonélvező a állam” – nyilatkozta Jianu.

Az üzletember szerint a versenyszférának rá kellene kényszerítenie az államot, hogy hatékonyabb és eredményesebb legyen.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!