Florin Jianu: Két lejből csak egy megy az alkalmazottnak, a másikat elveszi az állam adó és illetékek formájában

2023. november 20. – 16:57

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai versenyszféra jelenleg nem tudna elviselni egy újabb minimálbér-emelést – jelentette ki az Agerpres szerint egy hétfői zilahi sajtóeseményen Florin Jianu, a Romániai Kis- és Közepes Vállalkozások Országos Tanácsának (CNIPMMR) elnöke.

A kormány legutóbb október 1-től emelte a bruttó minimálbér értékét 3 ezer lejről 3300 lejre. Az építőiparban ennél lényegesen nagyobb, 4582 lej a bruttó minimálbér, míg a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban 3436 lej.

Florin Jianu elmondta, a háromoldalú érdekegyeztető tanács keddi ülésén azok az ágazatok kerülnek terítékre, amelyekben tárgyalások indulnak majd az bérekről és más juttatásokról szóló kollektív szerződésekről, és arra számít, hogy a szakszervezetek képviselői a minimálbér újabb megemelését fogják kérni 2024. január elsejétől. „Nem hiszem, hogy létezik olyan vállalkozás, amelyik jelenleg el tudna viselni egy újabb emelést. Természetesen tárgyalhatunk majd róla, talán a jövő év közepén. Meglátjuk, hogyan alakul a gazdaság az elkövetkező időszakban” -részletezte.

A minimálbér emelése helyett inkább a munka adóterhéhez kellene hozzányúlni. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg az alkalmazottak fizetésének a fele az államkasszába kerül adók és illetékek formájában.

Rámutatott: „ha végzek egy egyszerű számítást, akkor azt látom, hogy 2 lejből 1 kerül az emberekhez, 1 pedig az államhoz az adók és illetékek révén. (…) A bérköltségek nagyon nagyok, az emberekhez kevés pénz kerül, s mindenki elégedetlen. Elégedetlen a vállalkozó is, akit a nagy költségek terhelnek, de a munkavállaló is. Az örökös haszonélvező a állam” – nyilatkozta Jianu.

Az üzletember szerint a versenyszférának rá kellene kényszerítenie az államot, hogy hatékonyabb és eredményesebb legyen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!