Leváltották a brassói repülőtér igazgatóját a Dan Air távozása miatt

2023. november 10. – 17:42

Másolás

Vágólapra másolva

Leváltották a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér igazgatóját, Alexandru Anghelt a Dan Air távozása miatt – írja az MTI a Brassó megyei tanácselnök, Şerban Todorică pénteki közlése alapján.

A repülőteret fenntartó és működtető Brassó Megyei Tanács elnöke a Bună Ziua Brașov lapnak azt mondta, a repülőtér igazgatótanácsa csütörtökön döntött az igazgató leváltásáról és felelősségre vonásáról a légikikötőnél kialakult nehéz helyzet miatt. Anghel menesztését egyhangúlag szavazta meg a testület négy tagja, az ötödik tag maga a leváltott igazgató. Şerban Todorică elmondta: a döntést pénteken hivatalosan közzéteszik, és 30 napon belül felbontják a munkaszerződést.

A lap szerint előfordulhat, hogy a leváltott igazgatónak bíróság előtt kell felelnie a reptéren uralkodó állapotokért, mivel az igazgatótanács döntése „felelősségre vonást” sürget.

A Székelyföldet is kiszolgáló Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtérről csütörtökön távozott a legtöbb járatot működtetű légi szolgáltató, a Dan Air. A fapados légitársaság múlt héten jelentette be, hogy ettől a héttől Bákóból működteti eddigi brassói járatait, mivel az erdélyi repülőtér csak napi 12 órát üzemel, ami jelentős bevételkiesést okoz a társaságnak.

A lap szerint a Dan Air utolsó, Stuttgartból érkező gépének brassói landolására a légitársaság igazgatója, Matt David is megérkezett. A vezető a román légiforgalmi szolgálatot (ROMATSA) okolta a helyzetért, és a visszatérés feltételéül szabta, hogy a repülőtér 24 órán keresztül üzemeljen.

A működtető szerint az állandó üzemeltetés 2025-ben valósulna meg, de 2024. január 15-étől 16 órásra bővülne a nyitvatartás. Alexandru Anghel közölte: a Dan Air vezetése már ekkor fontolóra venné a visszatérést. Ez a cégnek is érdeke, mivel Bukarest után Brassó a legtöbb turistát vonzó romániai város. A hosszabb üzemidőt az akadályozza, hogy a légikikötő forgalmát virtuális toronyból, Aradról irányítják, és a ROMATSA szerint nincs elegendő alkalmazott, így újakat kell kiképezni.

Megoldásként a Dan Air távozásával kialakult helyzetre a Brassó megyei tanács vezetősége bejelentette: támogatási stratégiát dolgoz ki a légitársaságok számára, hogy Brassóba vonzza őket. A légikikötőnek június 15-i megnyitása óta október végéig 61 ezer utasa volt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!