Újra lehet licitálni az észak-erdélyi autópálya Kolozs megyei viaduktjainak megépítésére

2023. november 9. – 17:18

Újra lehet licitálni az észak-erdélyi autópálya Kolozs megyei viaduktjainak megépítésére
Az észak-erdélyi autópálya munkálatai a Kolozs megyei Magyarnádasnál – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasította az Óvásokat Elbíráló Országos Tanács (CNSC) a török Ictas cég fellebezését az észak-erdélyi autópálya két, Kolozsvárhoz közeli viaduktjára kiírt közbeszerzési eljárás ellen, a romániai közúti infrastruktúrát kezelő vállalat (CNAIR) így ismét licitet írhat ki ezekre, számolt be az Economedia.

A Magyarnádasra tervezett 1,2 kilométeres, és a Pusztatopára tervezett két kilométeres viaduktra azután írtak ki külön közbeszerzési eljárást augusztusban, hogy földcsuszamlás miatt megváltoztatták a Magyarnádas és Nádasszentmihály közötti szakasz nyomvonalát. A beruházás értéke több mint egymilliárd lej lenne, amit a tervek szerint az országos helyreállítási alapból (PNRR) finanszíroznának, azonban a közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt nagy esély van rá, hogy kicsúsznak a PNRR-ben rögzített határidőből.

Az Ictas fellebezésében azt kifogásolta, hogy a CNAIR gyakorlatilag egy térképre húzott vonalra keres kivitelezőt, anélkül, hogy megvalósíthatósági tanulmányt vagy előzetes felméréseket bocsátott volna az érdeklődők rendelkezésére.

Az észak-erdélyi autópálya Magyarnádas és Magyarzsombor közötti 30 kilométeres szakaszának elkészülését 2025 nyarára ígérték, a két viadukt nélkül azonban nem lehet átadni. Mint helyszíni riportunkban írtuk, a magyarnádasi viadukt nyomvonalát a helyi lakosok is vitatják, akik nem szeretnék, hogy az autópálya a kertjeik végében, illetve a temetőjük fölött haladjon el.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!