Jön a Dacia Duster új generációja, és készül a 2025-re tervezett Dacia Bigster

2023. november 7. – 18:31

Másolás

Vágólapra másolva

„Néhány héten belül” megkezdődik a Dacia Duster új generációjának gyártása a Mioveni-i üzemben – jelentette be Mihai Bordeanu, a Dacia Románia vezérigazgatója. Bordeanu szerint a Duster az elmúlt 6 év legkelendőbb SUV-ja.

„Néhány hétre vagyunk attól, hogy megszülessen a gyártási megállapodás, gyakorlatilag megkezdjük az új generációs Duster gyártását Mioveniben. És ez egy rendkívüli dolog. Az elmúlt 6 év legkelendőbb egyterű autójáról beszélünk az európai kiskereskedelemben. Ez büszkeséggel tölt el mindenkit a Mioveni platformon, a Titu Technológiai Központban, illetve a bukaresti Kiválósági Design Centrumban is”- jelentette ki Bordeanu.

A Dacia Románia vezetője és a márka délkelet-európai igazgatója azt is elmondta, hogy jön az új modell, a Bigster: „2025 elején bevezetjük a Bigstert, egy C-szegmensű, de a Dusternél nagyobb autót. Nyilvánvaló, hogy ahhoz, hogy 2025-ben le tudjuk gyártani, jövőre pontra kell tennünk minden részletet, és ez nagy kihívás. A modell már megérkezett a tervező- és a műszaki központba” – magyarázta Bordeanu.

Mind a leendő Duster, mind a Bigster koncepción alapuló új SUV a Renault csoport CMF-B platformján készül. Ez a versenyképes és rendkívül rugalmas platform a Dacia ipari stratégiájának fontos eleme, amely a 4,1 és 4,6 méter közötti hosszúságú járművek széles választékának kifejlesztését biztosítja.

A Dacia Bigster – Fotó: Dacia
A Dacia Bigster – Fotó: Dacia

Ez a platform különböző karosszériatípusokkal rendelkező járművek gyártására használható: szedánok, ferdehátúak és SUV-ok a B és C szegmensben, 4x2 vagy 4x4 hajtással, valamint termikus vagy hibrid motorokkal felszerelve, az ágazat szabályainak fejlődésével összhangban. A CMF-B platformnak köszönhetően a Dacia agilisan fejlesztheti új terméktervét.

2023 első kilenc hónapjában a romániai autógyártásban 375 860 darab személygépkocsi hagyta el az üzemeket (234 530 Dacia + 141 330 Ford Otosan), ami 1,8 százalékos csökkenést jelent 2022 azonos időszakához képest. A múlt hónapban Craiovában a Ford Otosan elindította az új Transit Courier modell gyártását. Mioveniben a Dacia naponta közel 1400 autót gyárt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!