Jön a Dacia Duster új generációja, és készül a 2025-re tervezett Dacia Bigster

2023. november 7. – 18:31

Másolás

Vágólapra másolva

„Néhány héten belül” megkezdődik a Dacia Duster új generációjának gyártása a Mioveni-i üzemben – jelentette be Mihai Bordeanu, a Dacia Románia vezérigazgatója. Bordeanu szerint a Duster az elmúlt 6 év legkelendőbb SUV-ja.

„Néhány hétre vagyunk attól, hogy megszülessen a gyártási megállapodás, gyakorlatilag megkezdjük az új generációs Duster gyártását Mioveniben. És ez egy rendkívüli dolog. Az elmúlt 6 év legkelendőbb egyterű autójáról beszélünk az európai kiskereskedelemben. Ez büszkeséggel tölt el mindenkit a Mioveni platformon, a Titu Technológiai Központban, illetve a bukaresti Kiválósági Design Centrumban is”- jelentette ki Bordeanu.

A Dacia Románia vezetője és a márka délkelet-európai igazgatója azt is elmondta, hogy jön az új modell, a Bigster: „2025 elején bevezetjük a Bigstert, egy C-szegmensű, de a Dusternél nagyobb autót. Nyilvánvaló, hogy ahhoz, hogy 2025-ben le tudjuk gyártani, jövőre pontra kell tennünk minden részletet, és ez nagy kihívás. A modell már megérkezett a tervező- és a műszaki központba” – magyarázta Bordeanu.

Mind a leendő Duster, mind a Bigster koncepción alapuló új SUV a Renault csoport CMF-B platformján készül. Ez a versenyképes és rendkívül rugalmas platform a Dacia ipari stratégiájának fontos eleme, amely a 4,1 és 4,6 méter közötti hosszúságú járművek széles választékának kifejlesztését biztosítja.

A Dacia Bigster – Fotó: Dacia
A Dacia Bigster – Fotó: Dacia

Ez a platform különböző karosszériatípusokkal rendelkező járművek gyártására használható: szedánok, ferdehátúak és SUV-ok a B és C szegmensben, 4x2 vagy 4x4 hajtással, valamint termikus vagy hibrid motorokkal felszerelve, az ágazat szabályainak fejlődésével összhangban. A CMF-B platformnak köszönhetően a Dacia agilisan fejlesztheti új terméktervét.

2023 első kilenc hónapjában a romániai autógyártásban 375 860 darab személygépkocsi hagyta el az üzemeket (234 530 Dacia + 141 330 Ford Otosan), ami 1,8 százalékos csökkenést jelent 2022 azonos időszakához képest. A múlt hónapban Craiovában a Ford Otosan elindította az új Transit Courier modell gyártását. Mioveniben a Dacia naponta közel 1400 autót gyárt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!