Románia 100 százalékban feltöltötte gáztárolóit

2023. október 14. – 10:51

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Gáz Infrastruktúra (GIE) adatai szerint a romániai földalatti gáztárolók feltöltöttségi foka meghaladta a 100 százalékot.

100,9 százalék a romániai földgáztárolók feltöltöttségi foka október 12-én az Economedia szerint, amely az összesített európai adatokra hivatkozva adta hírül, hogy felteltek a romániai tárolók.

Összesen 33,89 TWh földgázenergia-egyenértéket, azaz a szabványos energia-mennyiség átváltással számolva mintegy 3,2 milliárd köbméter földgázt tároltak Románia hat lelőhelyén.

Az Engie által ellenőrzött Depomures 3,2 TWh földgázt tárolt a marosvásárhelyi lerakatban, ami a kapacitás 101,67 százalékának felel meg. A Romgaz által ellenőrzött Depogaz, amely a tárolókapacitás nagy részét ellenőrzi és öt tárolót üzemeltet, 30,68 TWh gáznak megfelelő mennyiséget tárolt, ami 99,93 százalékos töltöttségnek felel meg. Az öt tároló közül még jelentős mennyiséget lehet betárolni a Bukarest melletti Bilciurești tárolóba, amely a legnagyobb az országban, és amely 94,15 százalékban van feltöltve.

Összességében a GIE adatai szerint a romániai depókban lévő szint a becsült éves gázfogyasztás több mint 29 százalékát teszi ki.

Mennyiségét tekintve ez a valaha volt legnagyobb mennyiségű betárolt gáz Romániában.

Uniós szinten a tárolók szintje 97,3 százalékban van tele, ami 1 107 TWh gáznak felel meg, ami a GIE adatai szerint az éves gázfogyasztás 29,3 százalékát fedezné.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!