Románia 100 százalékban feltöltötte gáztárolóit

2023. október 14. – 10:51

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Gáz Infrastruktúra (GIE) adatai szerint a romániai földalatti gáztárolók feltöltöttségi foka meghaladta a 100 százalékot.

100,9 százalék a romániai földgáztárolók feltöltöttségi foka október 12-én az Economedia szerint, amely az összesített európai adatokra hivatkozva adta hírül, hogy felteltek a romániai tárolók.

Összesen 33,89 TWh földgázenergia-egyenértéket, azaz a szabványos energia-mennyiség átváltással számolva mintegy 3,2 milliárd köbméter földgázt tároltak Románia hat lelőhelyén.

Az Engie által ellenőrzött Depomures 3,2 TWh földgázt tárolt a marosvásárhelyi lerakatban, ami a kapacitás 101,67 százalékának felel meg. A Romgaz által ellenőrzött Depogaz, amely a tárolókapacitás nagy részét ellenőrzi és öt tárolót üzemeltet, 30,68 TWh gáznak megfelelő mennyiséget tárolt, ami 99,93 százalékos töltöttségnek felel meg. Az öt tároló közül még jelentős mennyiséget lehet betárolni a Bukarest melletti Bilciurești tárolóba, amely a legnagyobb az országban, és amely 94,15 százalékban van feltöltve.

Összességében a GIE adatai szerint a romániai depókban lévő szint a becsült éves gázfogyasztás több mint 29 százalékát teszi ki.

Mennyiségét tekintve ez a valaha volt legnagyobb mennyiségű betárolt gáz Romániában.

Uniós szinten a tárolók szintje 97,3 százalékban van tele, ami 1 107 TWh gáznak felel meg, ami a GIE adatai szerint az éves gázfogyasztás 29,3 százalékát fedezné.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!