Bulgária 2025. január 1-jét jelölte meg az euró bevezetésének új céldátumaként

2023. szeptember 25. – 08:54

Másolás

Vágólapra másolva

Az eurót 20 uniós országban mintegy 341 millió ember használja nap mint nap, a közös európai valuta a világ második legfontosabb fizetőeszköze. Alig van már olyan uniós ország van, amely még nem vezette be az eurót: Románia, Bulgária, Magyarország és Lengyelország is szeretne valamikor csatlakozni az euróövezethez, ám bizonyos feltételeket kell teljesíteniük.

A bolgárok eredetileg 2024-től tértek volna át az euróra, de most halasztottak egy évet. A dátummódosítást egy minisztertanácsi rendelet tartalmazza, amely az ország euróövezeti tagságának előkészítésére létrehozott koordinációs tanácsot – írja a Novinite, amelyet az Agerpres idéz. Februárban Rossitsa Velkova pénzügyminiszter bejelentette, hogy Bulgária feladta az euró bevezetésének eredeti céldátumát, 2024 januárját. „Nem teljesítettük az euróövezeti csatlakozással kapcsolatos kötelezettségvállalásainkat, és az inflációs kritériumoknak is meg kell felelnünk” – mondta akkor újságíróknak.

Bulgária harmonizált inflációs indexe 2022 végén 14,3%-ra emelkedett éves szinten, ami a nyolcadik legmagasabb éves inflációs ráta a blokkban. Az euróövezethez való csatlakozás egyik kritériuma, amelyet az összes uniós tagállam által 1993-ban ratifikált Maastrichti Szerződésben rögzítettek, az árstabilitásra vonatkozik. Konkrétan, az előző 12 hónap átlagos inflációs rátája (a harmonizált fogyasztói árindex alapján számítva) nem lehet több mint 1,5 százalékponttal magasabb, mint az árstabilitás szempontjából legjobban teljesítő tagállamoké (azaz az inflációs ráták számtani átlaga). Ezen túlmenően ennek a fejlődésnek fenntarthatónak kell lennie.

A jelenlegi bolgár parlament gyorsan elfogadja azokat a kulcsfontosságú törvényeket, amelyeket az euró bevezetése előtt véglegesíteni kell. Ezen a héten az Európai Központi Bank (EKB) is pozitívan értékelte az új bolgár nemzeti banktörvényt, és a technikai ajánlásokat megvitatják a Pénzügyminisztériummal, mielőtt a végleges szövegeket elfogadásra benyújtják a kormánynak és a parlamentnek.

A törvény akkor lép hatályba, amikor Bulgária az euróövezet tagjává válik.

A 2023 júniusától 2024 decemberéig tartó időszakra vonatkozó kormányprogramban az ország euróövezethez való csatlakozásának új céldátumaként tehát 2025. január 1-je szerepel.

Bulgária 2007 óta tagja az Európai Uniónak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!