Péntektől kezdi meg az OTP a Szülőföldön magyarul program kifizetéseit

2023. szeptember 21. – 11:45

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember 22-én, pénteken kezdi meg az OTP Bank Románia a Szülőföldön magyarul program részeként nyújtott támogatások több ütemben zajló kifizetését – tájékoztat a bank közleménye.

A támogatási kérelmek pozitív elbírálásáról szóló, levélben megküldött értesítőben minden kedvezményezett esetében szerepelni fog az a dátum, amelytől kezdődően felvehetik a 2022-2023-as tanévre szóló, 100 000 forintnak megfelelő 1260 lejes oktatási-nevelési vagy hallgatói támogatást.

Azt írják, hogy a kedvezményezetteknek csak akkor szükséges belátogatni az OTP Bank fiókba, ha új igénylőről van szó, vagy a személyes adatok frissítése, illetve új szerződés aláírása érdekében az értesítő levélben erre külön kérés szerepel.

A támogatás gyorsan, egyszerűen és ingyenesen felvehető bármelyik romániai bankautomatából (ATM-ekből). Az OTP Bank ATM-eknél a Szülőföldön magyarul program kedvezményezettjeinek díjmentes a készpénzfelvétel, míg más romániai bankok automatáinál havi két alkalommal lehet ingyenesen készpénzt felvenni. A támogatás összege ugyanakkor bankkártyás fizetéssel is felhasználható.

„Kérünk mindenkit, hogy figyelmesen olvassa el az értesítő levelet. Amennyiben bármilyen kérdés merül fel az igénylésekkel kapcsolatban, kérjük, forduljanak irodánkhoz a 0266-244450 telefonszámon, vagy weboldalunkon keresztül. A bankszámlaszámmal, bankkártyával kapcsolatos kérdésekre az OTP Bank munkatársai tudnak válaszolni” – idézi a bank közleménye Ady-Kovács-Ferenczi Noémi, a Szülőföldön magyarul program erdélyi koordinátora.

A magyar kormány a 2002/2003-as tanévtől biztosítja a közoktatás területén a nevelési, oktatási, valamint a tankönyv- és taneszköz támogatást, illetve a felsőoktatásban a hallgatói juttatást. 2010-től már nem csak az iskolások, hanem az óvodások számára is biztosítják a támogatást, amelyet 2021-ben a bölcsődések számára is megnyitottak és hallgatói támogatás összegét is 22 400 forintra növelték.

Aztán tavaly ősszel a Magyar Állandó Értekezleten Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelentette be, hogy a következő tanévtől a többszörösére emelkedik az oktatási-nevelési támogatás összege a többszörösére emelkedik. Februárban aztán már azt is bejelentették, hogy 100 ezer forint lesz, ami végül az idei áprilisi kiírással lett hivatalos.

A 2021/2022-es tanévben 211 246 gyermek és fiatal részesült a támogatásban az egész Kárpát-medencében. A 2022/2023-as tanévben Erdélyben több mint 136 ezer támogatási igénylés érkezett be az RMPSZ-hez a Szülőföldön magyarul program keretében, ebből 131 220 oktatási-nevelési, 5167 pedig hallgatói támogatásra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!