Péntektől kezdi meg az OTP a Szülőföldön magyarul program kifizetéseit

2023. szeptember 21. – 11:45

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember 22-én, pénteken kezdi meg az OTP Bank Románia a Szülőföldön magyarul program részeként nyújtott támogatások több ütemben zajló kifizetését – tájékoztat a bank közleménye.

A támogatási kérelmek pozitív elbírálásáról szóló, levélben megküldött értesítőben minden kedvezményezett esetében szerepelni fog az a dátum, amelytől kezdődően felvehetik a 2022-2023-as tanévre szóló, 100 000 forintnak megfelelő 1260 lejes oktatási-nevelési vagy hallgatói támogatást.

Azt írják, hogy a kedvezményezetteknek csak akkor szükséges belátogatni az OTP Bank fiókba, ha új igénylőről van szó, vagy a személyes adatok frissítése, illetve új szerződés aláírása érdekében az értesítő levélben erre külön kérés szerepel.

A támogatás gyorsan, egyszerűen és ingyenesen felvehető bármelyik romániai bankautomatából (ATM-ekből). Az OTP Bank ATM-eknél a Szülőföldön magyarul program kedvezményezettjeinek díjmentes a készpénzfelvétel, míg más romániai bankok automatáinál havi két alkalommal lehet ingyenesen készpénzt felvenni. A támogatás összege ugyanakkor bankkártyás fizetéssel is felhasználható.

„Kérünk mindenkit, hogy figyelmesen olvassa el az értesítő levelet. Amennyiben bármilyen kérdés merül fel az igénylésekkel kapcsolatban, kérjük, forduljanak irodánkhoz a 0266-244450 telefonszámon, vagy weboldalunkon keresztül. A bankszámlaszámmal, bankkártyával kapcsolatos kérdésekre az OTP Bank munkatársai tudnak válaszolni” – idézi a bank közleménye Ady-Kovács-Ferenczi Noémi, a Szülőföldön magyarul program erdélyi koordinátora.

A magyar kormány a 2002/2003-as tanévtől biztosítja a közoktatás területén a nevelési, oktatási, valamint a tankönyv- és taneszköz támogatást, illetve a felsőoktatásban a hallgatói juttatást. 2010-től már nem csak az iskolások, hanem az óvodások számára is biztosítják a támogatást, amelyet 2021-ben a bölcsődések számára is megnyitottak és hallgatói támogatás összegét is 22 400 forintra növelték.

Aztán tavaly ősszel a Magyar Állandó Értekezleten Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelentette be, hogy a következő tanévtől a többszörösére emelkedik az oktatási-nevelési támogatás összege a többszörösére emelkedik. Februárban aztán már azt is bejelentették, hogy 100 ezer forint lesz, ami végül az idei áprilisi kiírással lett hivatalos.

A 2021/2022-es tanévben 211 246 gyermek és fiatal részesült a támogatásban az egész Kárpát-medencében. A 2022/2023-as tanévben Erdélyben több mint 136 ezer támogatási igénylés érkezett be az RMPSZ-hez a Szülőföldön magyarul program keretében, ebből 131 220 oktatási-nevelési, 5167 pedig hallgatói támogatásra.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!