Módosítja a kormány a tervezett adóintézkedéseket

2023. augusztus 10. – 13:41

Másolás

Vágólapra másolva

A tervezett adónövelések és kedvezmények eltörlése körüli tárgyalások továbbra is zajlanak. Míg a közszféra bejelentett „reformja” országos tiltakozó akciókat váltott ki legalábbis a kulturális ágazat szereplőinek részéről, az adók módosítása esetében egyelőre a két koalíciós párt csap össze zárt ajtók mögött, a liberálisok azok, akik a vállalkozói szféra érdekeit szem előtt tartva megpróbálják enyhíteni azokat az adóemeléseket és kedvezményeltörléseket, amelyek negatívan érintenék a vállalkozókat.

A Profit gazdasági portál úgy tudja, hogy máris történtek módosítások a rendelet-tervezetben, például pontosan a mikrovállalkozásokat illetően. Ugyanakkor számos más korlátozást is eltörölnek, így az 500 000 euró feletti értékű ingatlanokra enyhébb adót vetnek ki: 1%-ról 0,3%-ra csökkentették a tervezett értéket, és az 500.000 euró összegének meghatározásakor figyelembe vesznek majd néhány szempontot, például azt, hogy a tulajdonos banki hitellel vásárolta-e, és mekkora a havonta visszafizetendő részlete. A drága autókra viszont alacsonyabb küszöbértéket állapítanak meg: az eredetileg tervezett 100 000 euróról 75 000 euróra csökkent az az összeg, amely felett luxusadót vetnek ki, így több embert érint majd a döntés.

A portál információi szerint a pénzügyminiszter Brüsszelbe utazik, hogy még az elfogadás előtt bemutassa az államháztartási hiány csökkentését célzó rendeletet, az adócsalás elleni küzdelmet célzó határozatot és a költségvetési kiigazítást is. A kormány korábban megállapodott az Európai Bizottsággal, hogy az uniós végrehajtó testület nem függeszti fel a Romániának szánt uniós pénzeszközöket (PNRR és kohéziós alapok) a költségvetési hiánycél 2023-as és 2024-es túllépése miatt, de a kormánynak korrekciós intézkedéseket kell bemutatnia a Bizottságnak, hogy bizonyítsa, fenntartható pályára állítja a költségvetést.

A dohánytermékek jövedéki adóját illetően a kormány fel akarja gyorsítani az éves emelések ütemezését, amelyről tavaly nyáron állapodtak meg, többek között az ágazati szereplőkkel is. Az ütemtervnél gyorsabb végrehajtás célja ugyanaz: minél hamarabb pénz gyűljön ebből a forrásból is az államkasszába.

A mikrovállalkozásokkal kapcsolatban az egyetlen változás, amelyet elfogadnának az, hogy az 1%-os adókulcsról és az évi 500 ezer eurós jövedelemhatárról áttérne egy két kulcsot és küszöböt alkalmazó rendszerre: a 300 ezer lejes jövedelemig (amely egyben az áfa-regisztráció küszöbe is) 1%, míg a 300 ezer lejes küszöb fölött az adókulcs 3% lenne.

Egy másik fontos módosítás az osztalékadó 8%-os szinten való megtartása, annak ellenére marad, hogy az adóintézkedések előkészítésének korai szakaszában 10%-ra történő emelést helyeztek kilátásba.

Az építőipar, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar munkavállalói esetében újra bevezetik az egészségügyi szolgáltatási járulékot (CASS), de a jövedelemadó-mentességek megmaradnak. Az informatikai ágazat alkalmazottai esetében azonban csak a havi 10.000 lej alatti jövedelmek esetében marad meg az adómentesség.

A kormány által tárgyalt eredeti intézkedéscsomagról itt írtunk bővebben. A tervezet olyan változtatásokat tartalmaz, mint például az áfakulcsok módosítása, ahol az 5%-os kedvezményes kulcs csak a könyvekre és tankönyvekre marad meg, a többire a 9%-os (csökkentett) és 19%-os (általános) kulcsok vonatkoznak majd. A 9%-os HÉA-kulcs a vendéglátóiparban is érvényes lesz.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!