2026 végére ígéri az új marosnémeti gázerőmű megépítését az energiaügyi miniszter

2023. augusztus 7. – 11:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az új marosnémeti gázerőmű 2026 végére megépül – számolt be a sajtónak Sebastian Burduja energiaügyi miniszter a Hunyad megyei ipari létesítmény új tulajdonosaival tartott találkozója után. Az Agerpres tudósítása szerint a tárcavezető Európa legnagyobb gáztüzelésű erőműveként jellemezte a létesítményt. A grandiózus befektetés azután kezdődött el, miután a marosnémeti hőerőművet 2022. augusztus 26-án nyilvános pályázaton 91,23 millió euróért megvásárolta a Mass Group Holdinghoz tartozó Mass Global Energy Rom.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a 64 százalékos hatásfokú és 1700 megawattos teljesítményű létesítmény elképesztő méretű erőművé fog fejlődni: Románia már jövő év áprilisában láthatja azt, amit még soha nem látott: rekordméretű berendezéseket, turbinákat, generátorokat, gyakorlatilag a stratégiai projekt alapvető alkotóelemeit. A megépítése is több mint 1200 embernek biztosít munkát. Közlése szerint a beruházást két lépésben hajtják végre a befektetők, az építkezések első szakasza 2025 nyaráig tart, és másfél évvel később be is fejeződik.

„Nagyra értékelem a beruházó eddigi munkájának ütemét, az alvállalkozóinak a komolyságát (...). Nagyra értékelem azt, hogy Romániát választották” – jelentette ki a miniszter.

A Mass Group Holding cégcsoport elnöke, Ahmet Esmail a sajtónak elmondta, hogy az új gázerőmű 1,3 milliárd eurós befektetéssel épül, és beindulása után mintegy 300 energetikai szakembert foglalkoztat majd.

Az erőmű ellen 2019. november 14-én fizetésképtelenségi eljárás indult, majd 2021 nyarán leállították és konzerválták, mivel nem felelt meg az uniós környezetvédelmi előírásoknak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!