A Dacia városi mikroautót tervez, amelyet már a 16 éves fiatalok is vezethetnek

2023. augusztus 2. – 11:46

Másolás

Vágólapra másolva

Noha a Renault csoport vezetője, Luca de Meo stratégiája a kompakt szegmensre irányul, ahol a hozzáadott érték és a nyereség magasabb, a Dacia nem zárja ki egy lehetséges új személygépkocsi megjelenését a mikroautók szegmensében, ahol egyre nagyobb az érdeklődés, mivel ezek az autók már 16 éves kortól vezethetők.

„A jogszabályokban semmi sem tiltja, hogy a vásárlók a Springnél kisebb autót vásároljanak” – mondta David Durand, a Dacia formatervezési vezetője az Autocar című brit lap újságíróinak. A beszélgetésen Durand a témával kapcsolatban kijelentette: „Mindent megfontolunk”, utalva arra a lehetőségre, hogy a Citroen Ami konkurenciáját jelentő autót hozzanak létre és dobjanak piacra.

A Renault-csoportnak már van ilyen járműve, a Twizy, amely fejlesztési alapot adhatna egy, a Springnél kisebb négykerekűnek, annál is inkább, mivel a Twizy hamarosan eltűnik a Renault kínálatából. David Durand, akinek nincs fejlesztési felelőssége, de ő az, aki a márka minden tervezési projektjét koordinálja, amint arról a vállalat vezetősége dönt, azt mondja, hogy egy négykerekű járműnek számos előnye van a városközpontban való ingázáshoz, ahol a tömegközlekedés vagy a kerékpár nem mindig megfelelő.

Egy hasonló mikroautó a Renault jelenlegi kínálatában, a Twizy – Fotó: Adek Berry / AFP
Egy hasonló mikroautó a Renault jelenlegi kínálatában, a Twizy – Fotó: Adek Berry / AFP

A Citroen Ami és az Opel Rocks, illetve újabban a Fiat Topolino változatai a Rabla Plus program keretében 5000 euró körüli áron támogatható járművek, így beszerzési áruk közel áll egy motorkerékpáréhoz, miközben számos autó előnyét kínálják, többek között a rossz időjárási körülmények között való közlekedés lehetőségét. A legnagyobb előny a vezetési feltételek: minimum 16 éves kor, B1-es jogosítvány, amelyet egy autósiskolában szerzett bizonyítvánnyal és a B-vizsgánál könnyebb vizsgával lehet megszerezni. Az Ami kétüléses, maximális sebessége 45 km/h, hossza pedig mindössze 2,41 méter. Az akkumulátor 5,5 kWh, azaz körülbelül 75 km hatótávolsággal rendelkezik, ami két-három napi városi vezetésre elegendő. A töltés mindössze három órát vesz igénybe egy 220 V-os konnektorból.

Az Autocar a Citroen Ami-t a Manifesto koncepció egy lehetséges változatához hasonlítja, amely érdekes kiindulópontja lenne egy Dacia városi autónak. A Dacia már korábban megerősítette, hogy a Springnek egy új generációját tervezik, amely valószínűleg 2027-ben fog piacra kerülni, és amelyet a jelenlegi CMF-A platformból származó CMF-AEV platformra fejlesztenek. Az autót Európában gyárthatják, hogy ne kelljen adókkal vagy tilalmakkal szembenéznie egyes európai országokban. Ugyanakkor a leendő Spring nem lehet majd 20 000 eurónál drágább, tekintve, hogy a konkurencia már most is ilyen áron jelent be autókat. A Spring 17 000 euró körüli áron indult, de azóta drágult, és a román piacon 20 800 eurótól kezdődik az ára, a legjobban felszerelt változat pedig majdnem 24 000 euróba kerül.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!