Áthoznák a debreceni BMW-gyárat Romániába?

2023. július 18. – 16:46

Áthoznák a debreceni BMW-gyárat Romániába?
Munkások a debreceni BMW-gyár építkezési területén – Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Brüsszel azt szeretné, ha „a BMW-gyár Debrecenből Romániába költözne” – írta ki Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a Facebook oldalára. A fideszes politikus arra a hírre reagált, amely szerint az Európai Parlament alelnöke, Katarina Barley arra biztatta a külföldi cégeket, hogy Magyarország helyett olyan országokban fektessenek be, mint Románia. Menczer posztjából írt hírt az MTI, majd a magyar hírügynökséget idézve megírta az Agerpres is, hogy a BMW Romániába jönne. A román sajtó átvette, egyelőre mindenki kérdőjellel, hisz az államtitkár kirohanásán kívül egyelőre nincs konkrét információ arra vonatkozóan, hogy a BMW valóban ezt tervezné.

A BMW debreceni gyárának építése az eredeti tervek szerint 2020-ban kezdődött volna, de a világjárvány miatt elhalasztották, így idén nyáron tették le az alapkövet. Ekkor arról volt szó, hogy 2024-ben indul a próbagyártás, egy évvel később pedig a sorozatgyártás. Ebből az üzemből kerül majd ki az elektromos modellek „Neue Klasse” generációjának első darabja, és a BMW első autonóm járműve is az itteni gépsorokról gurulhat ki.

2018-ban, amikor a BMW bejelentette a beruházást, egyesek arra számítottak, hogy a német konszern első számú opciója Románia lesz, és hogy akár egy nagyváradi gyár megépítését is fontolóra vennék. A vállalat illetékesei annak idején kifejtették, hogy azért esett a választásuk végül Magyarországra, mert jól kiépített közlekedési infrastruktúrával rendelkezik, és a schengeni övezetben van. Szakértők egyébként arra számítanak, hogy a nagyváradi ipari parkokban olyan cégek jelennek majd meg, melyek a BMW Debrecen számára dolgoznak, vagyis az autóipar a partiumi városban is beindulhat.

Menczer a posztjában azt állította, hogy Brüsszel ezt az újabb támadást azért indította Magyarország, a magyar emberek ellen, mert nemet mondtak a migrációra, a háborúra és a szankciókra. Felidézte, az Európai Parlament alelnöke, Katarina Barley már korábban is azt mondta, pénzügyileg ki kell éheztetni Magyarországot.

Menczer szerint Barley most újabb támadást indított Magyarország ellen, azt akarja, hogy a külföldi vállalkozások a beruházásaikat ne Magyarországon, hanem máshol, például Romániában valósítsák meg.

Az államtitkár felemlítette, hogy Magyarország az elmúlt években mennyire jól teljesített: „folyamatosan megdöntötte a beruházási és az exportrekordot”. A beruházásokra azért van szükség, írta, mert egy tízmilliós ország gazdasága csak a beruházások segítségével maradhat erősödő pályán, hiszen a beruházók itt fizetnek adót, itt hoznak létre munkahelyeket.

Menczer szerint háborús és szankciós időkben beruházások nélkül nem lehet megvédeni közös eredményeket, a családtámogatási rendszert, a munkahelyeket, a 13. havi nyugdíjat, a rezsicsökkentést, a fiatalok adómentességét. Végezetül az államtitkár visszautasította az újabb támadást, és megígérte, hogy Magyarország szuverenitását megvédik.

Az Európai Parlament német szociáldemokrata alelnöke valóban óvatosságra intette a német cégeket, ha azok befektetni kívánnak a magyar piacon, mert többször kiderült, hogy a magyar hatóságok becsábítják a jelentkezőket, ám a végén jól „megkopasztják” őket. Barley a Münchner Merkurnak beszélt erről, és nyilatkozatát a HVG is idézte. Az alelnök a lapnak arról beszélt, hogy már számtalan vállalkozás ugrott be az Orbán-kormány trükkjének. Vonzották őket az alacsony költségek, élvezték a dédelgetést és az elején nem is volt semmi baj. Ám amikor nyereségesbe fordultak, akkor hirtelen különadókat vetettek ki rájuk, vagy új feltételeket szabtak ki, a végén pedig megjelent egy Orbán közeli oligarcha és vételi ajánlatot tett, az esetekben többségében a piaci érték 30 százalékán.

Barley szerint a kárvallott cégek nemigen hozzák nyilvánosságra az eseteket, még egymást közt is csak keveset beszélnek róla. Persze nem mindegyiküket érinti azonos mértékben, azonban senki sem lehet biztos abban, hogy a cégével nem történik-e ugyanez. Legutóbb a Vodafone jelezte, hogy eladja érdekeltségét egy, az Orbán holdudvarába tartozó jelöltnek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!