Elszámolta magát a kormány a borravaló megadóztatásával: csak hat millió lej folyt be a kasszába

2023. július 15. – 18:25

Másolás

Vágólapra másolva

Az idén január elsejétől szabályozott borravaló adóból származó állami bevételek mindössze 6 millió lejre rúgnak a Profit.ro által elemzett adatok szerint a január-május közötti időszakra vonatkozóan. Az összeg több mint felét, 3,2 millió lejt a bukaresti bárok és éttermek által visszatartott és befizetett adó teszi ki, míg a skála másik végén, Vaslui megyében az egész időszakban összesen 2583 lejes adót fizettek, ami átlagosan mindössze 517 lej havonta.

A kormány az idei költségvetésben 95 millió lejre saccolta a borravalóadóból befolyó összeget, ezt akkor pesszimista becslésnek tartotta, azonban a jelenlegi adatok azt bizonyítják, alig 15-20 százalékát fogják begyűjteni ennek. A borravalóból származó állami bevételekre vonatkozó adatok azt mutatják, hogy ez az intézkedés kudarcot vallott. Vannak olyan megyék, ahol nagyon alacsony a borravaló után befizetett adó, ami annak tudható be, hogy az ország nagy részén egyszerűen figyelmen kívül hagyják az idén január 1-jén életbe lépett jogszabályt.

Sok vendég továbbra is készpénzben fizet borravalót, amelyet nem tüntetnek fel a nyugtán, mivel azt a pincérnek adott ajándéknak tekintik. Mivel egyenesen zsebbe kerül a pénz, az állam nem vonhatja le belőle a maga 10 százalékát.

A jogszabályt amúgy is sokan kritizálták, ugyanis az állam bevétele mindenképpen elenyésző volna, miközben a pincérek elveszítik a vendégek által felajánlott tíz százalékot. A nagy nyertesek a bár- és étteremüzemeltetők, akik elérik régóta dédelgetett céljukat, hogy sokkal nagyobb befolyást gyakorolhassanak a pincéreknek adott borravaló felett, amelyet mostantól saját belátásuk szerint használhatnak fel alkalmazottaik bérének kiegészítésére.

10 ezer lej alatti összegeket fizettek borravalóadóként január-májusban 9 megyében: Vaslui – 2.583 lej, Szilágy – 3.386 lej, Vrancea – 4.485 lej, Tulcea – 5.407 lej, Szatmár – 5.819 lej, Ialomița – 5.968 lej, Krassó-Szörény – 6.738 lej, Giurgiu – 8.034 lej és Buzău – 8.262 lej. A fejlett gazdaságú vagy turisztikai célpontoknak számító megyék vezetnek: Bukarest – 3,24 millió lejt, Kolozsvár – 431.029 lejt, Ilfov – 317.253 lejt, Constanța – 311.138 lejt és Brassó – 251.694 lejt fizetett be az államkasszába borravalóadóként.

Amint erről már tavaly beszámoltunk, a bárok és éttermek 2023 elejétől kötelesek a borravalót a számlán és a nyugtán is feltüntetni. A borravalót teljes egészében ki kell osztani az alkalmazottak között, és az ebből a forrásból az alkalmazottaknak járó pénz nem számít bele a társadalombiztosítási járulékok kiszámításába, és nem tartozik az áfa hatálya alá. A borravalóra vonatkozó rendelkezések be nem tartása szabálysértésnek minősül, amely 2000 és 4000 lej közötti bírsággal büntetendő.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!