Augusztus elsejétől 35 lejre nő az étkezési utalványok maximális értéke

2023. július 11. – 07:05

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu miniszterelnök hétfőn abban állapodott meg a szakszervezetek és a munkáltatói szövetségek képviselőivel a háromoldalú érdekegyeztető tanács ülésén, hogy az étkezési utalványok értéke 2023. augusztus 1-jétől maximum 35 lejre, 2024. január 1-jétől pedig maximum 40 lejre nő. A munkáltatók tehát legfeljebb ennyit adhatnak naponta étkezési utalványra.

Amint a Transtelexen korábban beszámoltunk róla, az étkezési utalványok maximális értékét tavaly emelték 20 lejről 30-ra, és akkor döntöttek arról, hogy 2023 első felében nem emelhető tovább az érték. A 30 lejre való emelést akkor a „Románia támogatása” csomag részeként jelentették be. A további emelést július 1-étől helyezték kilátásba az év első felében, de végül csak augusztus 1-től fog érvénybe lépni.

A kormány közleménye szerint a kabinet a hamarosan elfogadja a megállapodás gyakorlatba ültetéséhez szükséges jogszabályokat.

Az érdekegyeztető tanács ülésén a miniszterelnök elmondta, hogy a kormány nyitott a párbeszédre a szakszervezetekkel és a munkáltatói szövetségekkel, de emlékeztett: idén a költségvetési hiány nem haladhatja meg a deficitcélt, mert Románia csak így férhet hozzá a gazdaságának stabilitását biztosító uniós alapokhoz.

Marcel Ciolacu hangsúlyozta, hogy a kormány képes lesz tartani az idei deficitcélt, teljesíteni fogja az országos helyreállítási tervbe foglalt kötelezettségvállalásokat, és kiemelt feladatának tekinti az infláció egy számjegyűre csökkentését. 'Ugyanakkor van (...) elképzelésünk a gazdaság és az életszínvonal jövő évi növeléséről' – idézte a kormányfőt a közlemény.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!