Árad a török paradicsom Romániába, miközben a hazai termesztők nem tudják eladni termékeiket

2023. július 10. – 12:26

Másolás

Vágólapra másolva

A törökországi paradicsom legnagyobb importőre Románia, miközben a kormány 260 millió lejes összeggel támogatja a „Tomata” programot a hazai termelés ösztönzésére.

Az Anatolia török hírügynökség által közölt adatot a G4Media szúrta ki, a lap szerint csak az év első hat hónapjában Románia több mint 60 millió dollár értékben importált paradicsomot Törökországból. A török termelőktől származó adatok azt mutatják, hogy 2023 januárja és júniusa között Törökország 326 millió dollár értékben exportált paradicsomot, ennek nagy része, mintegy 60 millió dollár értékű áru romániai üzletek polcaira került.

Romániát Ukrajna követte 51.315.000 dollár értékű importtal, Lengyelország 38.626.000 dollárral és Németország 35.314.000 dollár értékű bevitellel.

Ezzel párhuzamosan azonban Románia évente több tízmillió eurót fektet be az állami költségvetésből a hazai paradicsomtermesztés finanszírozására, amely Liviu Dragnea 2017-es híres kezdeményezése nyomán indult el, és ebből nőtte ki magát a ma „Tomata-program” néven futó támogatás. Idén például a mezőgazdasági minisztérium 262 millió lejt (53 millió eurót) különített el erre a célra.

A program célja a paradicsom szezonon kívüli termesztésének ösztönzése, tehát az üvegházas termesztés, így a zöldségtermesztőknek tavasszal kell elkezdeniük a termelést.

A Tomata 2023 program keretében az állam által fizetett támogatás összege 3000 euró jogosultként, akiknek legalább 1000 négyzetméteres parcellájuk vagy üvegházuk van, és akik négyzetméterenként legalább 3 kilogramm paradicsomot termelnek – derül ki az állami támogatás szabályait meghatározó kormányhatározatból.

Egy július eleji riport szerint az ország egyik legnagyobb zöldségtermesztő vidékén – a Galac megyei Matcán – a paradicsomot kilogrammonként kevesebb mint 1 lejért árulják, ami a helyi termelők szerint még a betakarítási költségeket sem fedezi. Az elemzők szerint a túlkínálat miatt teljesen összeomlott a Romániában termesztett paradicsom ára. A termelők is azt állítják, hogy a Tomata-programot meghekkelték a sok importtal, ami a piac túltelítődéséhez vezetett, és ez arra kényszeríti a termelőket, hogy veszteséggel adják el terményüket.

Nem ez az első év, amikor hasonló fejetlenség tapasztalható a román mezőgazdaságban, gyakorlatilag 2019 óta a termesztők minden évben meghúzzák a vészharangot, hogy a paradicsomimport egyre csak emelkedik, annak ellenére, hogy a kormány komoly pénzeket fektet a hazai termesztés támogatására.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!